0

П ървият съдебен окръжен прокурор на Ню Мексико Мери Кармак-Алтуис официално повдигна обвинения срещу актьора Алек Болдуин за непредумишлено убийство във връзка с фаталната стрелба по оператора Халина Хътчинс.

Оръжейника на филма „Rust” Хана Гутиерес-Рийд, която е носела отговорност за пистолета, с който стана инцидента, също е с повдигнато обвинение. Ако съдът ги признае за виновни, може да получат присъда от пет години затвор.

„В деня на стрелбата доказателствата показват, че не по-малко от дузина безразсъдни действия са извършени в краткото време, като те дори не включва безотговорното боравене с огнестрелно оръжие. от Болдуин,” се казва в изявление на обвинението.

„Чрез действие или бездействие в позицията си на продуцент, Болдуин пряко е допринесъл за опасните действия, които са довели до фаталния край“, обяснява още прокурорът.

Хътчинс беше смъртоносно простреляна на снимачната площадка на „Ръжда“ в ранчото Бонанза Крийк в Санте Фе през октомври 2021 г., след като реквизитният пистолет на Болдуин изстреля боен патрон, улучвайки я в гърдите. Тя беше на 42.

Режисьорът на филма Джоел Соуза също беше ранен, но прокуратурата по-рано заяви, че няма да бъдат повдигнати обвинения във връзка с раните му.