0

Ш ест са филмовите проекти, които са одобрени за съфинансиране от бургаския общински фонд "Култура", съобщава БТА. Четири от тях са за пълнометражни игрални филми, един е документален и един – късометражен. Проектите за пълнометражни игрални филми са със заглавия "Разлом", с режисьор Георги Дюлгеров, "Без крила" на Ники Илиев, "Жени извън употреба" на Александър Косев и "Кармични връзки" с режисьор Саня Борисова. Късометражният проект е със заглавие "Приятелството - смисъл и спасение", а документалният филм е "Писмо до баба".

История

Пет от одобрените заглавия бяха представени от представители на техните екипи пред комисията по оценка, преди тя да заседава и гласува в края на април.

"Жени извън употреба" е проект на режисьора Александър Косев. Той бе представен от неговата сестра, режисьора Надежда Косева. Тя каза, че екипът на филма е същият, работил по "Петя на моята Петя". Вторият представен филм е проектът на Ники Илиев и Башар Рахал – "Без крила", който двамата описаха като първия български биографичен филм за човек в неравностойно положение, спортист, както и като първия български филм, сниман в Дубай. Филмът "Разлом" на проф. Георги Дюлгеров да го снима в Бургас бе представен от продуцента Павлина Ангелова. Тя припомни, че проектът е много личен и важен за Дюлгеров, който от написването на сценария през 1997 г. досега кандидатства с него шест пъти, преди да бъде одобрен за финансиране на високобюджетна сесия към Националния филмов център.

Свети Валентин

"Кармични връзки" е работното заглавие на проект за филм на Саня Брисова, в който тя освен в една от главните роли ще е основен режисьор, сценарист, както и копродуцент заедно с Никол Предьова и Богомил Грозев. Участието си са потвърдили още актьорите Елена Петрова, Рая Пеева, Иво Аръков, Ники Илиев, Боян Младенов и Свежен Младенов. Плановете са снимките да са в края на септември и началото на октомври, а желанието им е премиерата да може да съвпадне с 14 февруари 2024 г.