0

Н ФЦ обяви победителите, които ще получат финансирането на втора сесия за игрално кино 2022. Сред тях са Ники Илиев и Башар Рахал, които в последните години направиха едни от най- гледаните и обичани ленти у нас, а сега спечелиха с проекта „Без крила“.

Кауза

Репортер на „Телеграф“ се свърза с Илиев, за да разберем от първо лице кога ще започнат снимките на филма и какво да очакваме да видим вътре. „Това е филм за параолимпиеца Михаил Христов, който на 14 години губи двете си ръце заради токов удар. След това става състезател по дълъг скок и печели световна титла за параолимпийци, а после измисля нов вид протези и започва да ги прави за хора, нуждаещи се от тях. Това е самият проект. Той е по действителен случай. Разбира се, ние вземаме една част от живота му, другото ще е драматизирано по филмов начин. Искаме още след Нова година да започнем подготовка за филма и да го снимаме пролетта и лятото. Ще бъде на няколко етапа, за да хванем различни сезони, но искаме да го осъществим напълно през 2023 г. - сподели пред „Телеграф“ Ники и допълни: - Категорично това е филм с кауза, филм за хората в неравностойно положение и за силата им. Ще обърнем внимание към тях и да е вдъхновяващ по някакъв начин за хората, които са приемани като различни. За това как са приемани от обществото и как самите те се приемат“.

Отказани

Спечелили сесията са още „Преди да забравя“ на Станислав Дончев и Теодора Дончева и лентата „Жени извън употреба“ на Нели Димитрова и Александър Косев.

Всички тези проекти са победители в категория „Игрални филми“ с производствен бюджет под 600 000 лв. Избраните за над тази сума са Захари Карабашлиев и Явор Гърдев с техния „Ян Бибиян“, „Рожден ден“ на Божан Петров и Ивайло Пенчев и „Made in Eu” на Стефан Командарев и Симеон Венциславов.

За жалост от НФЦ отново порязаха филма за Гунди на Иван и Андрей. Припомняме ви, че на миналата сесия избухна истински скандал, след като член на художествената комисия на Националния филмов център - Дечо Таралежков, погреба жив колегата си Емил Бонев. Неприятната ситуация стана факт, след като в мотивите си за дадена ниска оценка на проекта за филм „Гунди - легенда за свободата“ Таралежков обяви, че смята сценария за недоразвит, тъй като след смъртта на Бонев не е представен друг сценарист. „За наше голямо щастие господин Емил Бонев е жив и здрав и всекидневно доразвива и доразработва сценария, на който е посветил последните повече от пет години от живота си“, възмутени бяха от създалата се ситуация Иван и Андрей. Освен проекта за Гунди без финансиране НФЦ оставиха и филма на Виктор Чучков „Блокът“.