0

А ктьорът Ники Сотиров, който миналата година снима у нас българо-американския филм „Брас Бенд Булгарикус”, заминава за Щатите, за да продължи проекта. Той ще бъде там един месец.

„Програмата ни е много тежка. Ще снимаме по 12 часа на ден и имаме само два свободни дни за целия престой“, каза актьорът пред „Телеграф“.

Романтика

В продукцията „Брас Бенд Булгарикус” Николай Сотиров си партнира с колежката си Жанет Иванова. Двамата са в главните роли на Яна и Ники. Във филма, а и в живота, Жанет е певица. Нейната героиня създава автентичен фолклор с джаз. Тази история разказва както за силата на музиката, така и за любовта. „Режисьор и сценарист е Константин Стоянов, който работи в Америка от 30 години и повече. Има много американски артисти. Димитър Касабов също участва във филма. Изключително тежка е програмата. Ще снимаме по 12 часа на ден, а за целия месец имаме само 2 почивни дни и няма да имаме никакво свободно време. Филмът е романтична драма, става дума за една голяма любов и за група музиканти с техните житейски премеждия по пътя към успеха. Много интересен проект и сценарий. Това, което заснехме в България, стана прекрасно, надявам се и в Щатите да се случи същото“, сподели усмихнатият актьор. „Това предстои в най-скоро време. Надявам се да имам много проекти. С продуцента и режисьора на „Под прикритие“ - Димитър Гочев подготвяме много интересни неща, дай Боже, да се случат. Крайно време е някой да обърне внимание да културата в тази държава, защото тя е на крачка пред проституцията“, добави той.

Светлина

Сотиров отпразнува 67-ия си рожден ден на 31 май. „Рождения си ден го прекарах интимно с много близки приятели. Беше емоционално, сантиментално. За мен годините са една цифра, живея извън календара. Така ме научиха на изток – в Япония, Южна Корея и Сингапур. Хората, които изповядват будизма и не само, разбира се, при тях това е основна тяхна максима – никога не анализирай годините си. Въпросът е как се чувстваш, в каква кондиция си и да имаш много повече мечти, отколкото спомени“, разкри артиста. Той допълни, че на този ден си е пожелал здраве, да се чувства още по-свободен и още много нови проекти. „Приятелите ми винаги се шегуват, че рожденият ми ден вече е национален празник и че правя сватби на тези дни. Обичам купона, забавлението и когато виждам любов и светлина срещу себе си, съм много щастлив“, казва звездата.

Мюзикъл

„Аз съм много щастлив човек, защото преди две години на рождения си ден имах премиера на един много особен спектакъл, много модерен - „Мюзикалисимо“. С децата от асоциацията „Подкрепа на децата с таланти“. Гости бяха Владо Михайлов, който спечели Капките и мой много близък приятел. С него сме работили заедно в „Мама мия“ в операта, „Клетниците“, снимали сме заедно американски филми. Певицата Роберта и дъщеря й Ника, Наско Пенев от БТР. Имаше една приемственост от посланията на световни мюзикъли, много успели творци, които предаваха своя талант на една друга генерация дечица от 9 до 14 години. Беше страхотно представление по мои текстове. Смятаме с продуцента Митко Гочев много скоро да го възстановим отново. Та, това беше преди 2 години – рожден ден, премиера и тогава взех най-голямата награда „Златен век звезда“ и бях истински радостен“, разказа Ники.

Адаптация

Върнахме Ники назад във времето. Той разказа за първата си роля в киното и как никога не би могъл да я забрави. „Това беше във филма „Адаптация“, моят дебют преди много години. Свещен филм и роля за мен. От тогава до ден днешен винаги ще бъде така за мен. Въло Радев, Бог да го прости, сигурно прави филм след филм в небесното кино, е моят духовен учител. Тогава бях на 20 години, но това беше моето филмово кръщение. Ролята ми беше луда, романтична и дива. Играех голяма част от себе си“. Актьорът няма само една любима роля, която е изиграл в киното. „Обичам ролите ми в „Адаптация“, в „Голямата нощта адаптация“. „На прага“, това е психотрилър, който беше много високо оценен в Кан. В последния момент, защото нямаше джендър сегмент, жените бяха по-малко от мъжете, филмът го сметнаха за политически некоректен, но това няма никакво значение, той мина с огромен успех за България“, твърди самият той.

Сотиров е един от малкото български таланти, които са участвали в толкова много американски продукции. „Винаги бих играл отново с Жан-Клод ван Дам, Долф Лундгрен, Уесли Снайпс, тази великолепна красавица от „Дързост и красота“ - Хънтър Тайло. Ванеса Ейнджъл с Памела Андресън, които вървяха ръка за ръка в „Спасители на плажа“. „Благодаря на Бог, че от 20 години аз докосвам духа на Холивуд от София, т.е. имам 40 американски филма, сега снимам 41-вия“, добави Ники.

Изкуството е най-голямото ни спасение

Ники Сотиров, който освен актьор е и художник и смята, че изкуството е най-голямото ни спасение. „Единственият път на просветлението на безкрайно раняваната ни душа е изкуството. Не искам да изпадам в бит. През свободното си време гледам да свърша някаква работа. Казвам го много самоиронично, но всъщност е вярно. Много обичам да чета и да гледам кино, това е религия за мен. Рисувам чувства, чувствам се добре и изливам любов, свобода, светлина в картините си. Всеки ден се срещаме с трудности. Ако трябва да ги решаваме, традиционно ще изгубим много време. Шансът и съвпадението просто е опит на Бог да остане анонимен. Трудностите ни правят по-силни, колкото и клиширано да е. Когато преодоляваме една трудност, ставаме по-силни. Обединени ние сме по-силни, така пише и на Народното събрание“, казва артистът. Самият той твърди, че не обича да дава съвети, както и не търси такива у хората. Въпреки това той препоръчва на младите да отдадат цялата си любов и трудолюбие на това, в което вярват. „Единствено си заслужава да умреш в това, в което вярваш и мечтаеш то да се случи“, допълва актьорът.