0

"Опенхаймер" получи главното отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори (SAG), предава БГНЕС. В исторически план наградата SAG е силна заявка за "Оскар" и превръща "Опенхаймер" в сериозен фаворит за най-добър филм.

Епичната драма на Кристофър Нолан за бащата на атомната бомба взе и наградите за най-добър актьор за Килиан Мърфи, който играе титулярния учен, и за най-добър поддържащ актьор за Робърт Дауни-Джуниър, пресъздаващ неговия ожесточен съперник. "Благодаря ви за поканата да участвам истински в създаването на този страшно важен филм", каза Кенет Брана, говорейки от името на актьорския състав.

Настроението на галавечерята беше празнично, тъй като членовете на SAG-AFTRA - профсъюзът, който представлява около 120 000 изпълнители, включително звезди от А-листата - се събраха за първи път след края на стачката през ноември. Брана припомни как актьорите от филма са напуснали лондонската премиера през юли миналата година, когато е щяло да започне спирането на работата. В крайна сметка гилдията извоюва своите условия, включително по-добро заплащане и защита срещу изкуствен интелект (ИИ) от студиата, включително Disney и Netflix.