0

Н обеловата награда за литература 2023 отиде в Норвегия.

Тазгодишният лауреат за литература  Йон Фосе ( Юн Фосe) пише романи, силно сведени до стил, който е известен като „минимализъм на Фосe“.
Това може да се види във втория му роман „Stengd guitar“ (1985), когато Фосe ни представя мъчителна вариация на една от основните му теми, критичният момент на неразрешимост.

Млада майка напуска апартамента си, за да изхвърли боклука в улея, но се заключва, а бебето й все още е вътре. Трябва да отиде и да потърси помощ, но тя не може да го направи, тъй като не може да изостави детето си.

Докато тя се оказва, по кафкиански термини, „пред закона“, разликата е ясна: Фос представя ежедневни ситуации, които веднага се разпознават от собствения ни живот.

В същото време има чувство на трепет и силна амбивалентност. Това по-късно се проявява в неговата драматична творба, в която той успява да използва паузи и прекъсвания, за да изрази тази несигурност – и освен това да ги зареди с емоция. В пиесите му се сблъскваме с думи или действия, които изглеждат незавършени, липса на решение, което продължава да занимава умовете ни.

Човешкото състояние е централната тема на Фосe, независимо от жанра. Смелостта му да се отвори към несигурността и тревогите на ежедневието се крие зад изключителното признание, което е получил.

Нобеловата награда за литература за 2023 г. се присъжда на норвежкия автор Йон Фосе „за неговите новаторски пиеси и проза, които дават глас на неизразимото“, се казва в мотивите на Комисия по връчването на наградата.