0

Н осители на „Грами“, вдъхновителите на много джаз музиканти Euro Cubans и най-добрата басистка в света ще свирят на една сцена на първия международен джаз фестивал в Перник на 11 и 12 август.

Събитието ще се проведе на Пернишката крепост, на която има специално изградена сцена за концертни изяви и радва перничани цяло лято.

Шоу

На сцената на феста идния уикенд ще излезе номинираната за „Грами“ Тhana Alexa. С нея ще бъде и съпругът й Антонио Санчес - барабанист, композитор и мултиинструменталист - един от най-влиятелните джаз музиканти на новото хилядолетие и многократен носител на награди "Грами". Той е известен и като дългогодишен сътрудник на Пат Метини, както и като композитор на музиката към спечелилия „Оскар“ филм Birdman. В програмата участие вземат и австралийската група Brekky Boy, Dj Funky Junkie, както и датската звезда Ida Nielsen, която шест години бе част от групата на световната музикална звезда Prince, а в Перник ще свири с американската група Funkbots. Басистката, композитор и певица започва да свири на бас китара на 16 години. През 1998 г. завършва електрически бас в Кралската датска академия. Тя привлича вниманието на публиката като член на датската поп рок група Michael Learns to Rock и култовата белгийска група Zap Mama. Нилсен издава първия си албум (Marmelade) под собственото си име през 2008 г., а след това през 2010 г. е поканена от Принс да се присъедини към групата му New Power Generation, с която записва албуми и свири на концерти до смъртта на Принс през 2016 г. След годините с Принс Ида се фокусира върху солова кариера. Тя има издадени няколко албума и много често свири на концерти и фестивали заедно с групата си Funkbots, чиято музика е описана като "високо енергийно фънк шоу, пълно с добри вибрации, солиден груув и фини препратки към нейния учител“. В проучването на влиятелния музикален портал Music Radar за 2019 г. тя е включена в списъка на десетте най-добри басисти в света, в който влизат и Стенли Кларк и Виктор Вутен.

Съпругата на Антонио Санчес - певицата Тана Алекса

 Съпругата на Антонио Санчес - певицата Тана Алекса

Антонио Санчес има 4 награди Грами.

 Антонио Санчес има 4 награди Грами.

Енергия

В събитието ще се включат още обичаните от публиката по цял свят Euro Cubans, които ще изпълнят световни джаз хитове заедно с Juan de Marcos González, Juan Munguia и Carlos D'l Puerto. Групата, в която участват четиринадесет музиканти от Куба и Европа, популяризира кубинската музика и джаза на най големите световни фестивали. МEuro Cubans се състои от четиринадесет кубински и европейски професионални музиканти и е създадена по инициатива на словенския перкусионист Črt Pšeničnik и централната личност на кубинската музика, носител на „Грами“ Хуан де Маркос Гонсалес. Лидерът на кубинската група, аранжор, музикант и актьор е най-известен с работата си с Buena Vista Social Club и Afro Cuban All Stars. Сътрудничеството на Гонсалес с много видни музиканти видимо допринася за популяризирането на кубинската музика по света. На едно място, в един ансамбъл са събрани 14 музиканти от най-висока класа, които чрез енергично изпълнение на неописуеми кубински ритми и с позитивната си енергия създават уникално лятно музикално изживяване, което няма да ви остави безразлични. И не забравяйте обувките си за танци. Еврокубинци са: Хуан де Маркос Гонсалес - вокали, трес; Črtomir Pšeničnik - перкусии; Хуан Мунгуя - тромпет; Роландо Салгадо Паласио - перкусии; Emilio Suarez Martinez - вокали; Давид Алфаро - пиано; Раудел Марзал Торес - тромпет; Durruthy Lopez Alcibiades - вокали; Алберто Мугерсия Рамос - тимбали; William Valdes Ibanez - вокали; Ясер Морейон Пино - бас; Матей Лесковар - тромбон; Мирон Хаузер - тромбон; Андрей Щрекел - тромпет.

Гости

Пред гостите на фестивала в двата дни ще се представят и интернационалната джаз формация, в която участват сръбските музиканти Алма Мичич и Рале Мичич, българинът Петър Славов и американският барабанист Грегъри Хътчинсън, DJ Harvinder Singh, както и любимците на любителите на джаза полската група Tantfreaky.

Първият международен джаз фестивал в Перник се организира от Община Перник съвместно с Фондация „Култура Перник“, НЧ „Нови хоризонти 2009“ и международния джаз фестивал NIŠVILLE.