0

- Лола, здравейте. Пристигате за първи път в България. Как се чувствате?

- Изключително много се вълнувам да посетя страната ви за първи път. Знам, че имам много последователи и фенове от България, така че нямам търпение да свиря за тях и, разбира се, стига да имам възможност и да се срещна с повечето.

- Какво знаете за нашата страна?

- Не много, но знам, че страната ви е пълна с много музиканти. Надявам се да имам възможността да науча повече за вашата култура и история, когато дойда.

- Какво шоу подготвяте за почитателите си на 6 юни в София?

- Ще се опитам да подготвя забавна и вълнуваща програма. Трябва да сте там, за да разберете какво точно подготвям.

- Кой провокира интереса към музиката у вас и кога решихте, че искате да градите своята кариера в музиката?

- Моята майка е учител по пиано. Докато растях, винаги съм била свързана и привлечена от този инструмент. Бях любопитна да се науча да свиря и след това тези знания и умения се превърнаха в моя страст.

- Как бихте описали своя музикален стил на някого, който не ви е слушал никога?

- Когато свиря, обикновено много се увличам по музиката и стилът ми може да се опише като страстен, може би дори малко драматичен.

- Свирили сте с големия Андреа Бочели. Какво е усещането да се докоснеш до толкова талантлив музикант?

- Работата с Андреа Бочели винаги е истинско удоволствие. Той е мил и нежен човек и музикално това също беше много удовлетворяващо за мен.

- Не мога да не ви попитам и за срещата ви с Новак Джокович.

- Всеки път, когато имам възможност да прекарам време с Новак, винаги е позитивно и забавно. Той е много специален човек със сигурност.

- Спомняте ли си как се запалихте по класическата музика и първото парче, което ви вдъхнови да я заобичате и да започвате да я изпълнявате?

- Спомням си, че бях на около 6 години и първото класическо парче, което ме вдъхнови, бе Фантазия-импромптю на Фредерик Шопен.

- Не споделяте много за личния си живот. Разкажете ни нещо, което нашите читатели не знаят от биографията ви.

- Много добре сте запознати и предполагате, че не споделям много за личния си живот. Аз съм доста затворен човек. Не споделям всяко свое движение в социалните медии и не живея живота си чрез тях, във виртуалния свят. Да, това е чудесен начин за всички да се свързват директно с феновете, но това не е реалният живот. Хората, които наистина ме познават, винаги казват, че в действителност съм доста различна и спокойна. Не ходя постоянно със секси рокли и високи токчета (смее се).

- Свирили сте по целия свят. Има ли място, където сте се чувствали като у дома си?

- Започнах да пътувам от много малка, учих по целия свят и се местих доста. Може би затова не е задължително да имам едно място, където да се чувствам като у дома си. Домът е до хората, които обичам. И от географска гледна точка може да бъде почти навсякъде за мен.

- Свирили сте с много музиканти от различни жанрове. Има ли някого, с когото бихте искали да си сътрудничите?

- Има толкова много вълнуващи артисти и музиканти, с които бих искала да си сътруднича в бъдеще. Ще назова само няколко, въпреки че те са ужасно много. Но все пак – Ед Шийрън, Стинг, The Weekend и т.н.

- Ще ни разкажете ли и за преживяването ви в Белия дом?

- Това преживяване за мен е незабравимо. Имах чувството, че съм изминала пълния кръг на емигрантския живот.

- Кое е вашето най-незабравимо участие досега в живота?

- Има няколко и, разбира се, променят непрекъснато с напредване на времето. Но определено бих посочила своите изпълнения в Белия дом и Карнеги Хол. Бяха доста вълнуващи.

- В едно свое интервю казвате, че модата и музиката винаги са били свързани. Бихте ли обяснили какво имате предвид? Къде се намира модата в живота ви?

- Използвам модата като начин да изразя себе си, своята индивидуалност. Не е задължително да обичам толкова много да пазарувам... но модата като начин на артистично себеизразяване е вълнуваща за мен. Да създадеш характер или поглед, който може да разкаже история.

- Как пандемията от COVID-19 се отрази на вашата работа?

- Мисля, че пандемията засегна всички хора. Музикантите не бяха изключение. Мисля, че със сигурност получихме голям удар, защото толкова много събития и концерти бяха отменени. Определено се надявам да се възстановим и да се върнем към нормален живот. Което се и случва. Ето на 6 юни ще имам концерт в София и ще се срещна за първи път с българската публика.

- Какво научихте за себе си през цялото това време на социална изолация?

- Определено ми помогна да си пренаредя приоритетите. Елиминирах това, което не е необходимо. Научих, че човек може да се задоволи само с няколко прости неща. Освен това се научих да не приемам нещата за даденост. Всичко в живота може да се промени за част от секундата.

- Коя е Лола в свободното си време?

- Лола обожава природата, пътуванията, животните, композирането на музика и можем да кажем, че е малко отшелник.

- Каква музика обичате да слушате в свободното си време?

- Слушам различни жанрове и стилове през цялото време. Списъкът ми с песни е супер еклектичен и варира от електронна хаус музика до класическа симфонична музика и т.н.

- Какво следва за вас след София?

- Нова музика, нови проекти, много вълнуващи неща са в процес на работа в момента, така че следете ме в социалните мрежи.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Нямам търпение да посетя вашата страна и да имам възможността да ви опозная повече.

Носителката на награди „Еми“, „Грами“, както и на редица други музикални отличия ще завладее публиката с въздействащ и дълбоко емоционален стил, безпогрешна техника, силно женско присъствие и уникален усет към модата, който се превръща в нейна запазена марка. С над 1 милион последователи в Инстаграм и над 300 милиона гледания в социалните мрежи тя става най-търсеният пианист в света. Това я прави интернет сензация и й отрежда място на множество престижни събития, където свири като специален гост. Едно от тях е благотворително събитие в Карнеги Хол, оглавявано от Доналд Тръмп. Кариерата я среща с редица знаменитости. Тя има честта да работи с музикалния продуцент Дейвид Фостър и Андреа Бочели, с когото създават краткия документален филм The Journey to the Theatre of Silence. Атрактивната пианистка записва дует и с Марк Антъни, а с нейния любим приятел Степан Хаусер от 2 Cellos, носители на 16 награди „Грами“, пресъздават по особено атрактивен и страстен начин различни музикални произведения като „Лунната соната“ на Бетовен например. Талантливата и привлекателна Лола Астанова започва музикалното си пътешествие, когато е едва на 6 години. Тя бързо усеща, че това е нейното призвание и до ден днешен не спира да развива уменията си. Тя впечатлява не само със своя прочит на класически произведения на Шопен, Лист и Рахманинов, но и с аранжиментите на хитове като Don't Stop the Music на Риана и We Are the Champions на Куин.

Концертът в Пловдив се отменя

Поради логистични причини и наложена промяна на част от датите от турнето на Лола Астанова концертът, предвиден за 30 май в Античен театър, Пловдив, се отменя. Шоуто на атрактивната пианистка в София остава непроменено и ще се проведе на 6 юни в зала 3 на НДК. В България тя ще поднесе интересен микс от класически и кросоувър произведения, но ще изсвири и песни от любими саундтракове. Признава, че ще изненада публиката с нещо съвсем ново, върху което работи, но ще запази в тайна до срещата й с българските си фенове.