0

П ървите британски монети с лика на новия крал Чарлз III влизат в обращение на Острова. Кралският монетен двор започна да произвежда монети от 50 пенса в централата си в Лантрисант, Уелс.

Това бележи най-голямата промяна в британското монетосечене от въвеждането на десетичната система през 1971 г. Около 27 милиарда монети с профила на покойната кралица Елизабет II в момента са в обращение. Те си остават законно платежно средство, но постепенно ще бъдат обменяни за монети, носещи образа на Чарлз.

„За много хора това ще бъде първият път в живота им, когато ще видят нов монарх да се появява върху парите им“, каза директорът на музея на Кралския монетен двор Кевин Кланси.

По стара традиция на монетите е изобразен левият профил на краля, който е в обратна посока на този на Елизабет II. В знак на почит към кралицата, обратната страна включва дизайна, който се вижда на монети в чест на нейната коронация в Уестминстърското абатство през 1953 г. Състои се от четвъртините на кралския герб със символи на четирите части на страната – роза за Англия, бодил за Шотландия, трилистник за Северна Ирландия и праз за Уелс.

Когато крал Чарлз встъпи в длъжност, кралският печат също трябваше да бъде преработен. Визията на новите монети се състои от преплетените букви C за Charles и R за Rex, латинската дума за крал и латинското число III (три).Отсега нататък символът ще бъде изписван и върху известните червени кутии, с които монархът получава всекидневно информация за важни събития и правителствени дейности, както производителят Barrow Hepburn & Gale обяви в петък. Кралят ще получи до дузина от специално изработените червени кутии през следващите месеци.