0

В ролята на злодей ще се завърне на родна сцена холивудският актьор Джон Малкович. След като през февруари се срещна за първи път с публиката в София, на 23 юли той ще посети и морската ни столица и ще се включи в Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

За разлика от представленията в Народния театър, цените на билетите, които достигнаха до 400 лв., във Фестивалния и конгресен център те ще бъдат достъпни и ще са в продажба между 45 и 75 лв.

Певици

Световноизвестният актьор ще участва в музикално-театралния спектакъл „Адска комедия“ на Михаел Щурмингер, който се основава на документалната история за серийния убиец на жени Джак Унтервегер. Звездата ще си партнира със знаменитите сопрано певици Чен Райс и Сузане Лангбайн и прочутия оркестър „Виенска академия“. Джон Малкович влиза в ролята на злодея с писателски талант, а двете дами извисяват гласове в арии от Хайдн, Моцарт, Глук, Вивалди и други големи класически композитори, като се превъплъщават в жените в неговия живот. Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години, съобщават организаторите.

Програма

Двадесет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени във Варна по време на фестивала между 1 и 10 юни. Тази година българската селекция предлага осем спектакъла, сред които е авторският „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, поставен в Народния театър в София и отличен с няколко награди „Икар“ на Съюза на артистите в България. В програмата е и музикално-театралното „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев по текстове на четиринайсетте актриси от трупата на Театър „Българска армия“, които изпълняват ролите в представлението.

Варненският театър участва с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля. Сред другите български заглавия са „Чест“ на режисьора Ивайло Христов от австралийската авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в главната роля, както и два спектакъла на Стайко Мурджев – „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир, с участието на Герасим Георгиев-Геро и Маргита Гошева, и „Дебело прасе“ по пиесата на съвременния американски драматург Нийл Лабют с Койна Русева и Анастасия Ингилизова. Публиката във Варна ще може да види и постановката на Явор Гърдев „Това не го казвай“ от Саломе Льолуш с участието на Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен.