0

Н осителката на титлата “Мисис България Европа“ Гергана Станчева получава предложението си за брак под водата, когато е само на 19 години, и то 2 месеца след като се запознава със съпруга си.

„На втората седмица ме покани да живея у тях и аз се преместих“, спомня си Гергана. Предложението било много романтично и изненадващо: „Заминахме на почивка в Гърция, той се гмурка, научи ме и мен. Плувахме с шнорхел, а всъщност пръстена ми го показа, докато се гмуркахме, беше заровен в пясъка под водата. Той разбута дъното и от там се появи пръстен. Нагълтах се с вода, от вълнение само повтарях „Не. Не“. Той ми отговори в Гърция сме, тук Не е Да. След 8 месеца направихме сватба”, разказа Гергана.

Дете

Тя признава, че това е най-правилното решение в живота й, макар да й е коствало да се откаже от други свои планове и мечти. В името на връзката си изоставя модата, и то в момент, в който има предложение за работа в чужбина. „Просто знаех, че връзката ми ще пострада, ако се отдам на работата. Съпругът ми никога не ме е спирал, не ме е карал да се откажа, но аз усещах, че има някакво напрежение, като му кажа, че съм на снимки например“, разказва още тя. Заедно са от 6 години, женени са от 5, близо 2 години са родители на Мари. “Запознахме се в момент, когато аз имах нужда от подкрепа, точно бях направила една лазерна операция на очите си за отстраняване на диоптър, това, което ме впечатли в него, беше всеотдайността, желанието да ми помогне, да се грижи“, разказва миската. Само на 19 г. имала 12 диоптъра, манипулацията била специфична и се налагало да ходи на прегледи всяка седмица. „Караше ме до Варна за всеки преглед, готвеше ми, беше прекрасен“, спомня си тя. Семейството, мъжът и детето са центърт на вселената на Мисис България и тя е отдадена на тях. Особено на Мари - това е името на почти 2-годишната й дъщеря. Кръстена е на Дева Мария, но и на майката на Гери. „Мари е много мечтано, бленувано дете“, споделя тя.

Анорексия

Както всеки друг живот и нейният не е само сладък. Малко след началото на връзката й се разболява от анорексия. “Борих се три години, мога да кажа, че това е най-тежкият период от живота ми”, споделя красавицата. “Съпругът ми и тук беше плътно до мен и ми помогна да се излекувам.“ Според нея болестта се отключва малко след брака й, след като макар и съзнателно взима решение да се отдаде на връзката си, тя изоставя не само работа като модел, но и ангажимента си в спедиторска фирма. „Така от човек на 19 години с две професии останах без работа. По това време реших да се занимавам с готвене, фокусирах се в здравословно хранене, засилих спорта и тук малко обърках посоката, консумирах минимално количество храна строго съобразено, килограмите се топяха, това доведе до спиране на месечния цикъл, а впоследствие до много по-сериозни проблеми със забременяването. Стигнах до 48 кг при височина 175 см. Приличах на скелет покрит с кожа. В огледалото харесвах образа, които виждах, но реалността беше друга, и то опасна. Това е болната психика. Един ден мъжът ми ми каза, че от слабост кожата ми прозира и ми се виждат костите. Усетих се, че съм залитнала в друга крайност“, разказва Гери. В опит да има перфектно тяло година и половина не докосва бяло брашно и захар. “Хранех се изяло ниско въглехидратно, и по-скоро аз бях почти през цялото време в 100 процентова кетоза.“ Гергана се храни основно с краставица, маруля и авокадо. „Никакви домати, как да ям домати, в тях има много захар“, спомня си хубавицата.

Вяра

Проблемите със забременяването я стресират. “Тук беше моментът да се взема в ръце“, разказва още тя. През това време преминава през всичко и така от 48 кг качва до 64. “Продължих с опитите за забременяване чрез инсиминация, стимулиране на овулацията, с лекарства и не ставаше, това доведе до много тежка депресия, тогава един доктор от София ми препоръча да се откажа от тези опити на всяка цена и да си дам почивка, докато самата аз не се почувствам добре. Това много ме мотивираше и реших, че е време да се отдам на нещо мое, и така се роди моят ресторант за бързо хранене с изцяло здравословна храна. В момента, когато медицината се оказва безсилна да помогне на миската, тя се обръща към вярата. “Посетила съм много манастири и църкви, всякакви молитви съм отправила. Спала съм в едни от най-светите места в България, Кръстова гора - търсих камъчета с кръст, намерих 3 и ги прибрах вкъщи. Един поп от манастира „Златната ябълка“ ме завърза с връзка през корема, спах с нея 9 месеца“, спомня си Гергана. „Медицината не ми помогна, аз пробвах всичко, но не ставаше“. Когато лекарствата не помагат, на нощното шкафче остават иконите, а Гергана им се моли: “Събуждах се с определени думи, 3 месеца по-късно молитвите ми бяха чути и забременях“, споделя още тя.

Шоколад

Сега с Мари са нераздели, тя е най- скъпото й нещо, двете заедно обичат да танцуват. „Майчинството ме направи по-търпелива, по-всеотдайна, по-малко егоист. Спя по-малко. Преди да родя, спях поне 10 часа и ако не успея, ставах нервна, а сега само с 4 и съм отпочинала и пълна с енергия“, споделя Мисис България. Да се яви на конкурс за най-красива и достойна омъжена жена е било мечта на Гергана още от преди да се омъжи. „Исках да участвам, откакто съм семейна. Харесва ми идеята на конкурса. Беше важно да се явя в най-подходящия момент, когато съм омъжена, когато съм станала майка и когато съм завършила и образование, за да се представя достойно”. Записва се сама, подава документите си, а дни след това споделя новината с половинката си. „Когато му казах, първоначално не го прие добре, защото си спомнихме за анорексията и той се притесни, че това може да ме върне обратно. Аз му обещах, че няма да е така и даже вечерта преди финала седнахме да гледаме филм и си разделихме един шоколад“, спомня си с усмивка Гери.

Дарява продукти на хора в неравностойно положение

За празниците Мисис България Европа ще зарадва възрастни хора в неравностойно положени с хранителни продукти, както и с играчки децата от детска градина. Красавицата ще подари и на две момичета в неравностойно положение дрешки и хранителни продукти.

„Коледа за мен е свят празник, прекрасен и много семеен и ние се готвим като всички останали. Украсихме нашата елха сутринта на 1 декември. Изкуствена е, защото Мари проявява интерес към всичко, което е на земята, а от естествената падат връхчета. Голяма е и висока, нашият татко я разтвори, а ние с Мари я украсихме с бели и червени играчки, бели гирлянди и цветни лампички. Каза “ехааа” щом светнахме лампичките. Ще празнуваме Бъдни вечер и Коледа с нашите родители, а в края на месеца летим за Кипър, където ще прекараме топъл януари месец”. Миската споделя, че вярва в коледната магия. И преди да има детенце, всяка година на Бъдни вечер на малко листче написвала своето съкровено желание, а именно “бебе Мари”.

Кърмила дъщеря си повече от година

Мисис България е привърженик на кърменето. Кърмила е дъщеря си 13 месеца. Това е и причината каузата й да бъде в подкрепа на кърменето.

В момента хубавицата организира семинари с консултанти по темата, които разясняват ползите от кърменето. По собствен проект и със собствени средства красавицата изгражда специално изработени пейки за кърмене. И така това се превръща в нейна лична кауза като носителка на титлата „Мисис България“.