0

К иану Рийвс дебютира като автор на книга – първият му роман излиза на 23 юли по книжарниците, съобщава „Гардиън“. Творбата се нарича The Book of Elsewhere и е 352 страници. С помощта на известния британски автор Чайна Миевил Киану разказва историята на воин, който прекарва хилядолетия в опити да разбере безсмъртието си. Историята е базирана на поредица комикси, които актьорът издаде през 2021 г. с помощта на писателя Мат Кид и известния илюстратор Рон Гърни. Комиксите са продадени в над два милиона копия.

Те ще бъдат превърнати във филм с продуцент Киану Рийвс и ще имат и анимационен спиноф по Нетфликс. „Може би не разбирам насилието в света. Не разбирам как всички ние знаем, че ще умрем и ще се избием един друг заради неща, които, погледнато назад, не са толкова важни. И аз се чудя на технологията. Не знам защо толкова бързаме да напуснем планетата и да се дигитализираме. Може би се чудя и за любовта. Защо смъртта е толкова силна и любовта толкова крехка и все пак най-мощната сила на планетата?“, споделя Киану Рийвс пред „Ню Йорк таймс“.

Сътрудничеството му с Чайна Миевил започва в Берлин през 2021 г. Миевил живее с жена си, също писател, в Северозападен Лондон и е единственият писател, печелил три пъти литературната награда „Артър Кларк“.

В общата им книга Киану измисля главния герой на име Unute, който е на 80 000 години, със светещи сини очи. В редките случаи, когато някой успее да го убие, той се възражда като герой от видеоигри, излюпващ се от яйце, и в сравнително кратък срок възобновява призванието си. Той работи с екип за черни операции на правителството на САЩ и позволява да бъде изучаван.