0

Х елън Мирън представя за пореден път изключителна игра в последния си филм, посветен на друга легенда – първата жена премиер на Израел Голда Меир. Премиерата на „Голда“ бе през изминалата седмица в САЩ и Йерусалим.

Ако предварително не се знае, че ролята се изпълнява от Мирън, деликатната слабичка актриса никога няма да бъде разпозната под тоновете грим и специални протези, използвани, за да се доближи максимално до образа на еврейската героиня. Мирън преминава през филма, обвита в облак дим през цялото време, тъй като Голда Меир е била заклета пушачка, дори когато я лекуват от лимфома.

Хелън Мирън като Голда Меир.

 Хелън Мирън като Голда Меир.
United King Films

Носителката на „Оскар“ имитира блестящо и акцента в английския на героинята си. Според критиката Хелън заслужава нова статуетка за тази историческа роля.

Голда Меир е първата жена министър-председател на Израел и третата в света изобщо. Тя е украинска еврейка, родена през 1898 г. Семейството й емигрира в САЩ, а тя още от двайсетте години на миналия век работи за създаването на еврейска държава. Премиер на Израел от 1969 до 1974 г., тя умира от рак през 1978 г. в Йерусалим.