0

О бщина Бургас е платила хонорар от 32 000 лева за концерта на дисколегендата Прешъс Уилсън на Нова година. Това стана ясно от питането на общинския съветник от ДБ и адвокат Иво Баев, който е син на художника маринист Георги Баев.

Фойерверки

Съветникът получи подробен отговор на сесията във вторник, след като зададе изрично въпрос за разходите на общината по организирането на концерта в новогодишната нощ. След като чу сумата от 32 000 лева, Иво Баев видимо се ядоса и възкликна с нервен тон: „Как може да платите толкова много пари за треторазредна певица, пееща на плейбек, при положение че има толкова много български изпълнители...“, заяви Иво Баев.

От отчета на местната администрация стана ясно, че новогодишният концерт е струвал близо 30 000 лева, без техническото обезпечаване и фойерверките.

Жечка Сланинкова

Хонорарът на народната певица Жечка Сланинкова съгласно договор е бил 4500 лв., на водещия Пламен Каров - 3800 лв., а на група „Еуфория“ са заплатени 3000 лева. На Прешъс Уилсън са били заплатени само 50% от договорения хонорар или 16 000 лв., останалите 50% дискозвездата получила авансово още през 2020 г., когато бил подписан договорът с нея. Съгласно договореното преди три години, Прешъс Уилсън е трябвало да пее в Бургас на 31 декември 2020 г., но заради ковид пандемията и локдауна, концертът е бил отменен и предоговорен за 2022 г., обясниха общинарите.

Шок

Заплатеният хонорар шокира не само Баев, но и други съветници от опозицията. Хората на ГЕРБ в местния парламент обаче бяха категорични, че парите дори са малко за звезда от ранга на Уилсън. Те изтъкнаха, че участието й в Бургас е привлякло в града хиляди гости и е донесло много повече приходи за местния бизнес от платения й хонорар.