0

Ч арлз III бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол. Първата част от церемонията по обявяването на новия монарх приключи. Той положи клетва пред  Съвета за унаследяване на британския престол. 

След като лорд-председателят на Съвета по наследството, Пени Мордаунт, официално обяви смъртта на кралица Елизабет II, тя прочете декларацията за възкачването на новия суверен на престола.

На церемонията присъстват принц Уилям, кралицата Камила и други членове на кралското семейство. В залата са още министър-председателят Лиз Тръс, бивши премиери на Великобритания, политици, посланици, представители на управляващите кръгове на Обединеното кралство.

Бъкингамският дворец обяви смъртта на кралица Елизабет II на 8 септември. Кралицата почина на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия. Обединеното кралство обяви 10-дневен национален траур. Новият крал е най-големият син на кралицата, принц Чарлз, който прие името Чарлз III.

Държавното погребение на Елизабет II ще се състои на 10-ия ден след смъртта й. Тялото на монарха ще бъде доставено в столицата от Балморал с кралски влак или самолет на 18 септември.