0

Ф илмът "Опенхаймер", разказващ за създаването на атомната бомба по време на Втората световна война, се оказа големият победител на тазгодишните награди "Златен глобус", като получи пет отличия.

Килиън Мърфи спечели наградата за най-добър актьор, а Кристофър Нолан беше удостоен с приза за най-добър режисьор. Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Робърт Дауни Джуниър.

Ема Стоун получи наградата за най-добра актриса в "Клети създания". Лентата беше отличена и с наградата за най-добра филмова комедия или мюзикъл.

Миналогодишният хит „Барби“, който имаше девет номинации, си тръгна само с две статуетки, като те бяха за най-добро представяне по кината и в бокс офисите и най-добра песен, като наградата грабна хита на Били Айлиш „What was I made for?”.

Преди церемонията прогнозите за големите отличия бяха разпределени основно между касовите филми "Опенхаймер" и "Барби", като се очакваше спора между двата блокбъстъра да продължи.

Сериалът "Наследници" получи няколко отличия за последния си сезон, посветен на битката за контрол над глобална медийна империя, сред които и приза за най-добър драматичен сериал. Киърън Кълкин получи наградата за най-добър актьор в телевизионна драма.


Френският филм "Анатомия на едно падане" спечели "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър сценарий.