0

С пектакълът „Орфей“ на световноизвестния словенски режисьор Йерней Лоренци спечели наградата за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие, Северна Македония, който се проведе в сряда. На фестивала, който тази година бе под мотото „Блясък в театъра“, бяха представени спектакли на театри от Косово, Турция, Франция, Босна и Херцеговина и др.

Признание

Актьорите не могат да скрият радостта си от отличието, а пред „Телеграф“ Дарин Ангелов сподели: „Като цяло усещането да бъдем част от фестивал беше много хубаво. Притесненията ни, че цялостното послание на спектакъла няма да стигне в пълномащабния си размер до зрителя, бяха разбити на пух и прах, защото македонската публика е дорасла дори за по-сложен тип спектакли. Много топло посрещане и изпращане с дълги овации и аплаузи. Направи ми впечатление, че зрителите искаха да разговарят за спектакъла с нас, да изкажат впечатления и да разкажат какво са разбрали от посланието. С удоволствие бих играл отново в Македония“.

Състав

"Орфей" е отличен с награди ИКАР 2023 за режисура, ИКАР 2023 за най-добър спектакъл и ИКАР 2023 на публиката за най-добър драматичен спектакъл, а освен Дарин Ангелов в него участие взимат: Александра Василева, Биляна Петринска, Василена Винченцо, Надя Керанова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Гергана Змийчарова, Деян Донков, Димитър Николов, Ева Данаилова, Жорета Николова, Ненчо Костов, Радена Вълканова и Стелиан Радев. Следващите представления на „Орфей“ на Голяма сцена в Народния театър са на 18 октомври, 23 ноември и 20 декември от 19:00 ч.

Щастливите актьори и директорът на Народния театър Иван Вазов Васил Василев с наградата

 Щастливите актьори и директорът на Народния театър Иван Вазов Васил Василев с наградата