0

Н ай-големите звезди на Холивуд правят своя дебют на червения (или по-скоро шампанско) килим на Оскарите през 2023 г.

Номинираната за най-добра актриса в поддържаща роля Джейми Лий Къртис допълни цвета на килима с блестяща гола рокля, докато Брендън Фрейзър, който е кандидат за главна мъжка роля за изпълнението си в „Китът“, избра класически черен смокинг. 

 „Всичко навсякъде и наведнъж“ води тазгодишните номинации с 11 номинации, включително за най-добър филм, режисьор на Даниел Куан и Даниел Шайнерт, главна актриса за Мишел Йео, поддържащ актьор за Ке Хуи Куан и поддържаща актриса за Къртис и Стефани Хсу. 

Всяка церемония за статуетките на американската киноакадемия е съпътствана от своя дял от "премиери", като през някои години те са повече от други. Тазгодишните "Оскар"-и не правят изключение и предлагат интересни факти, очаквания за изненади и потенциални рекорди.

А24, независимото студио, което стои зад продукции като "Всичко навсякъде наведнъж" и "Китът", е готово да доминира на предстоящите награди, засенчвайки утвърдените холивудски студия. Наложилата се в последно време като водещата независима филмова компания е с 18 номинации за отличията на киноакадемията, отстъпвайки единствено на "Дисни" с 22. 

Анализаторите смятат, че от разцвета на "Мирамакс" през 90-те години на миналия век независимо студио не е привличало толкова внимание, талант и касов успех.

Във време, когато големите холивудски студия се приютяват в познатото, залагайки на продължения и преработвайки стари идеи, A24 затвърждава репутацията си на компания, която поема рискове с оригинални проекти, които другите студия подминават. Такъв е случаят и с френетичния и хаотичен "Всичко навсякъде наведнъж", който е нейният най-касов филм със 107,4 милиона долара в международния бокс-офис.

Освен потенциален триумф за А24, тазгодишните награди крият и други интересни възможности - например да поправят грешките от близкото минало с "белите "Оскар"-и" или да счупят някой и друг рекорд.

Нестандартният "Всичко и навсякъде наведнъж", който спечели водещите награди на Гилдията на режисьорите, Гилдията на продуцентите и Гилдията на актьорите, се открои като фаворит за топ отличието за най-добър филм. Това е и продукцията, предлагаща най-много нови "исторически" възможности.

Звездата на филма Мишел Йео, която за първи път се съревновава за "Оскар", е първата идентифицирала се като азиатка актриса с номинация за главна женска роля. 

Родената в Малайзия Йео също така има шанса да удвои броя на цветнокожите жени, които са печелили наградата за най-добра актриса. За изминалите 94 години само Холи Бери е печелила "Оскар" за главна женска роля. Наблюдателите дори се шегуват как киноакадемията се потупва доволно по рамото и се поздравява с 200-те процента повече отличени цветнокожи жени. 

Тази година за първи път актьори от азиатски произход получават толкова много номинации за "Оскар". Освен Мишел Йео, в актьорските категории ще се съревновават Ки Хи Куан и Стефани Хсу за "Всичко навсякъде наведнъж" и Хонг Чау за "Китът". Също така за първи път в надпреварата за поддържаща женска роля участва повече от една азиатска актриса. Ако една от тях - Хсу или Чау, спечели, тя ще стане третият азиатски победител в категорията.

Интерес в тазгодишното съревнование буди и ирландското "нашествие" - петима или една четвърт от всички номинирани в актьорските категории са представители на Ирландия - квартетът Колин Фарел, Брендън Глийсън, Кери Кондън и Бари Киогън за "Баншите от Инишерин" и Пол Мескал за "Под слънцето". 

Всъщност за първи път в актьорската надпревара доминация налагат чужденците - 11 от 20 номинирани са претенденти от страни извън САЩ.

Друг любопитен факт е, че за първи път от 7-ите награди "Оскар" през 1935 г. надпреварата за най-добър актьор е съставена изцяло от номинирани за първи път: Брендън Фрейзър за "Китът", Остин Бътлър за "Елвис", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Бил Наи за "Да живееш" и Пол Мескал за "Под слънцето".

В актьорските категории само четирима изпълнители вече са били номинирани за "Оскар" - Джъд Хърш, Анджела Басет, Мишел Уилямс и Кейт Бланшет. Бланшет е единствената отличничка сред тях с две награди на американската киноакадемия за ролите й в "Авиаторът" и "Син жасмин".

На Хърш, номиниран за поддържащата си роля в "Семейство Фейбълман", принадлежи рекорда за най-дълъг период между две номинации - 42 години. Преди актьорът е бил номиниран за "Обикновени хора" (1980).

За първи път от 1977 г. два филма получават по четири актьорски номинации - "Всичко навсякъде наведнъж" и "Баншите от Инишерин".

Анджела Басет, номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля за "Черната пантера: Уаканда завинаги", също влезе в историята на "Оскар"-ите като първия изпълнител от киновселената на "Марвел" с номинация за награда на американската киноакадемия. Само други двама актьори, снимали се в комиксови адаптации, са номинирани за "Оскар" и са го печелили - Хийт Леджър (посмъртно) и Хоакин Финикс за ролята на Жокера в различни продукции на "Ди Си Комикс". 

На 90-годишна възраст легендарният композитор Джон Уилямс вече е най-възрастният номиниран за награда "Оскар". Тази година той получи номинация за музиката към "Семейство Фейбълман". С това Уилямс стана  най-номинираният жив човек с 53 номинации. Повече номинации от него - 59 (и 22 статуетки), има само Уолт Дисни. 

Стивън Спилбърг, който от десетилетия си сътрудничи с Джон Уилямс, също изравнява и чупи рекорди. Той вече има равен брой филми с Уилям Уайлър, номинирани за "Оскар" във водещата категория - 13. Според анализаторите е въпрос на време Спилбърг да подобри това постижение. 

Стивън Спилбърг освен това държи рекорда като първия и единствен режисьор с номинации за "Оскар" в шест различни десетилетия.

За първи път всеки от номинираните за най-добър режисьор е с номинация и за най-добър сценарий. Режисьорите Мартин Макдона, Тод Фийлд, Стивън Спилбърг, дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт и Рубен Йостлунд ще се съревновават за приза за оригинален сценарий.

Тази година за първи път две продължения - "Топ Гън: Маверик" и "Аватар: Природата на водата", са номинирани в надпреварата за най-добър филм

Дали филмовата индустрия ще преодолее "шамара" от миналогодишната церемония, както се надява, ще стане известно тази вечер, когато "Оскар"-ите бъдат раздадени за 95-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис.