0

- Г-н Кърнев, Христос Воскресе! С какви чувства посрещате традиционно този период от годината?

- Воистина Воскресе! Посрещам този празник най-вече с чувство на надежда и Въскресение във всеки един смисъл.

- На 10 май D2 ще отбележат 25 г. на сцена в зала 1 на НДК. Готови ли сте вече за този празник на музиката?

- Тези дни прекарахме доста време заедно, репетирайки за юбилейния ни концерт. Смятаме, че сме готови, и, честно казано нямаме търпение да свирим за хората, които ще присъстват в залата!

- С вас на сцената ще се качат Дичо Христов и Деян Каменов, първият и вторият вокалист на D2. Как приеха те идеята за едно подобно събиране и добре ли се сработват с Радостин Василев, настоящият вокалист?

- Мисля, че всички се разбират добре. Все пак са от три поколения, а, и музиката на D2, която ни събира е най-важното за всеки от нас!

- Ще видим на сцената и почти всички музиканти, които са свирили с вас през годините. Как се чувствате, организирайки подобно мащабно събитие и реално какви мисли ви минават през  главата с наближаване на 10 май?

- На сцената на 10 май с нас ще излезнат на практика всички музиканти, които са били част от D2 през годините - дългогодишният ни пианист Краси Тодоров, барабанистът Явор Александров, перкусионистът Десислав Семерджиев. За основните неща по организацията на този концерт отговарят нашите партньори от "Артвент", така, че в основния екип на групата работим най-вече по музикално - артистичната част. 

- Кои са гостите, които сте поканили?

- През годините сме работили с не малко колеги и приятели от българската (и не само) музикална сцена и пазим много хубави спомени от работата с всеки един от тях. Специално за този концерт като много специални наши гости ще вземат участие големите български поп звезди Мария Илиева и Влади Ампов - Графа, неостаряващият наш приятел Део, рапърът 100 Кила и младата китарна звезда Георги Димитров - Жожо на класическа китара. Концертът ще открие новата надежда в българската музика Русита Боева.

- Какво се промени в бандата през тези години и кои бяха най-трудните моменти?

- След първите ни музикални успехи, които продължиха няколко години, естествено настъпи период на криза и след последвалите промени потърсихме развитие в известно "втърдяване" на стила, което така или иначе съответстваше на музикалните ни вкусове от най-ранна възраст. С новия ни музикален материал намерихме място на редица европейски фестивали, като имахме честта и да открием концертите в България на Guns'N'Roses, Bon Jovi и Aerosmith.

- Да устоиш на времето. и то вече 25 г, е голям подвиг в музиката. Какво е D2 за вас?

- Лично за мен D2 е нещо като дете, само, че вече пораснало (усмихва се). Трудните моменти и периоди са нормални за всяка една музикална група. Това разбираме и от издадените в последните години книги - биографии на световни рок групи и артисти. Не намирам постигнатото от нас за подвиг, а по-скоро за пример за любов към музиката, начин на живот и убеждения.

- Как се справяхте в началото, как успяхте да напипате рецептата за хитове. Предполагам е било малко „И нямаше кой да ни каже“, както е името на една от най-емоционалните ви песни.

- Опитвах се да правя песни още като начинаещ музикант, продължавам с тази страст да го правя и до днес. Не мисля, че има нещо като "рецепта за хитове".

- Разкажете ни някоя запомняща се случка с D2, която няма да забравите.

- Толкова са много, все пак са изминали 25 години (усмихва се).

- Вие самият се качвате на професионалната сцена преди почти 35 г. Как се променихте като музикант и като човек през тези години?

- Много преди да помисля за каквато и да било сцена, започнах да удрям по столовете в къщи, които приемах за барабани. Доста по-късно се появи китарата и желанието за създаване на музика. Вярвам, че основните усещания се формират най-вече в ранна възраст. При достатъчно упоритост това в последствие преминава към придобиването на известни умения, като в моя случай  музиката се превърна в начин на живот и професия.

- Къде се намира и как се чувства Димитър Кърнев днес, няколко месеца след като навърши 50 г?

- Продължавам да се занимавам с това което обичам, и всички около мен са здрави. Това е най-важното!

- Какво си пожелавате?

- Здраве!

- А какво пожелавате на читателите на „Телеграф“?

- По много от същото! Заповядайте на нашия концерт на 10 май!

Емблематичните D2 ще отбележат 25 години на сцената с концерт в зала 1 на НДК на 10 май. Бандата отдавна не е имала толкова голяма самостоятелна изява, затова и интересът към събитието е голям и билети почти няма. Освен че подготвят мащабното събитие в НДК, в рамките на което бандата ще изпълни на живо песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения като “Ледено момиче”, “Не мога да спра да те обичам”, “Две следи”, “Нямаше кой да ни каже”, в момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости. Той ще включва някои от най-големите хитове на групата, както и по около двайсет нови композиции, част от които ще влязат в напълно нов албум.
D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е Дичо Т. Христов, като малко след това D2 оформя своя първи състав, включващ Александър Обретенов, Красимир Тодоров, Явор Александров. През 2003 г. в групата е поканен Десислав Семерджиев. След поредица от репетиции в сградата на 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес.

Това е той:

  • Роден е на 3 януари 1974 г в София.
  • През 1994 г започва да свири в група „Импулс”, след което за кратко е член и на „Сленг”.
  • Автор е на най-големите хитове на D2: "Ледено момиче", "Не мога да спра да те обичам", "Аз и Ти", "100 години" 
  • Едно от хобитата му е риболов.