0

В ъв Варна започна 40-ото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Тридесет и едно заглавия, от които 15 пълнометражни и 16 късометражни, спорят за наградите.

Кинофорумът беше открит с копродукция с българско участие – "Как се научих да летя", на сръбския режисьор Радивое Андрич, която разсмя през сълзи публиката и я върна в детството по красив, вълнуващ начин. Продължи с доза късометражни филми, детско кино, което не е за подценяване, още една копродукция, под която България се разписва – сръбското предложение за чуждоезичен "Оскар": филмът на режисьора Душан Милич "Мрак“. В стартовата програма бе филмът "Майка" на Зорница София, който разказва какво означава не да станеш, а да бъдеш майка, при това на много деца, и показва как изкуството създава чудеса, особено с най-малките.

Билети

По случай 40-ото юбилейно издание на фестивала „Златна роза“ всички билети в конкурсната програма и програма „Открити хоризонти“ ще бъдат на промоционалната цена от 4 лева. Любителите на хубавото българско кино ще имат възможност да гледат и филмите „Мъжки времена“ и „Рицар без броня“ напълно безплатно. Днес в програмата могат да бъдат гледани филмът на Лина Павлова с участието на Леонид Йовчев - „Последният вампир на София“, и на Иван Павлов по сценария на Красимир Крумов-Грец „Пролетно равноденствие“ с Ивайло Христов, Светлана Янчева, Иван Савов, Красимир Доков. Варненската публика ще може да се наслади и на последния филм на Лъчезар Аврамов „Жълт Олеандър“ с участието на Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Леонид Йовчев, Мариан Вълев, и лентата на Тодор Мацанов „Блок“ с Димитър Николов, Катрин Василева, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Димитър Крумов, Антон Димитрачков, Борислав Чучков, Стефан Денолюбов, Любомир Нейков. Последният филм на режисьора Иван Панев „След сезона“ ще бъде прожектиран довечера, като на екран в ролите ще видим Йоана Буковска-Давидова, Пенко Господинов, Калин Врачански, Красимир Доков, Веселин Анчев.

Сряда

Три нови български филма могат да бъдат гледани утре в рамките на фестивала. От 14 ч ще започне прожекцията на филма на режисьора Георги Костов „Борсови играчи“ с участието на Александър Алексиев, Мариан Вълев, Дарин Ангелов, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин. Два часа след първия финансов трилър у нас ще бъде представена последната лента на Ники Илиев - „Завръщане 2“ с участието на Александър Кадиев, Башар Рахал, Евелин Костова, Диляна Попова, Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Ники Илиев, Райна Караянева, Клоуи Рахал, Лана Павлова, Николай Мутафчиев, Искра Донова, Йоанна Темелкова, Китодар Тодоров. Точно в 18 ч програмата ще предложи и последния филм на Виктор Божинов „Бягство“ по сценарий на Деляна Манева и със специалното участие на Александър Кендеров, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Беноа Марешал, Венцислав Сариев, Димитър Сулев, Иван Савов, Цветан Aпостолов.

Закриването на фестивала е в четвъртък, като тогава ще бъдат обявени и носителите на „Златна роза“.

Кин Стоянов: Радой Ралин почти не е пропускал издание

Радой Ралин е бил редовен гост на „Златна роза“, като почти не е пропускал издание, разказа синът му Кин Стоянов, който участва в събитие, с което Фестивалът на българския игрален филм почете поета сатирик по повод 100-годишнината от рождението му.

Спектакълът „Една красива грешка“ гостува във Фестивалния и конгресен център във Варна по покана на директора на форума Петър Тодоров, който получи благодарности от Кин Стоянов, съобщава БТА. По време на вечерта прозвучаха песни по негови текстове, изпълнени от Кирил Калев, Михаил Шишков - син и Лина Шишкова, както и записи с рецитации на поета. Бяха показани фотоси от живота му, предложено бе на читателите фототипно издание на прочутите „Люти чушки“. Бе припомнено и за други негови близки творци като Борис Христов, Стефан Цанев и Вели Чаушев, една разходка с когото става вдъхновение за стихотворението „Градът“, в което „се пее наум“ по заръка на един милиционер. Зрителите в салона научиха и коя е била мистериозната Веселина, възпята в песента, изпълнена от „Щурците“, с която Ралин се е разхождал из варненските улици и в Морската градина.