0

Г олемите български творци Татяна Лолова и Николай Хайтов ще бъдат почетени на тазгодишното издание на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът".

Културният форум ще се проведе между 10 и 21 септември в Пловдив, а още първия ден на пл. "Римски стадион" ще бъде открита фотоизложба "Татяна Лолова на 90 – мигове".

Празник

В рамките на фестивала ще има още едно специално събитие, посветено на голямата българска актриса. На 16 септември в Камерната зала ще се състои мултимедийният спектакъл "Празнуваме Татяна Лолова" с представяне на документалния филм "Последният спектакъл" на Калояна Климентинова и Георги Тошев, и премиера на книгата „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев. Входът е свободен, но с покани, които зрителите могат да вземат от касата на театъра. С изложба на 10 септември в горното фоайе на Драматичния театър ще почетем и друг български интелектуалец. "105 години от рождението на Николай Хайтов" събира и представя плакатите на емблематични български филми и спектакли, създадени по произведения на писателя. Идеята на фондация "Памет" и сина на писателя - Здравец Хайтов, е да представят многообразния талант на писателя, сценариста и драматурга.

Програма

Богата съпътстваща програма с изложби, тематични музикални и артистични вечери, премиери на книги, кръгла маса и уъркшоп ще предложи на публиката Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Сред акцентите е представяне на книгата "Разговори с Маргарита Младенова" на Стефан Иванов на 13 септември в музея на Драматичния театър. Събитието е с вход свободен с покани, които публиката може да вземе от билетната каса. Истински целодневен празник за малки и големи ще предложи фестивалът на 14 септември. Освен две представления на хитовия спектакъл "Пипи Дългото чорапче" на МТ "Николай Бинев" в двора на театъра ще има работилница "Направи си кукла" с актьорите от Държавен куклен театър-Пловдив.

Слоганът на тазгодишното издание е „Театъра Огледалото”.