0

Д ъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева-Муки, подари шапката й на музея.

Става дума за частния музей за култура и изкуство на Емил Йорданов - DJ Емо в пазарджишкото село Черногорово, в който той събира лични вещи на обичани български звезди. С тази шапка Мутафова е играла емблематичната си роля на Госпожа Стихийно бедствие повече от четвърт век, уточни пред „Телеграф“ диджей Емо.

Парцалев

Срещата с почитателите на Стоянка Мутафова е първата за Муки от 4 г. насам, след загубата на голямата комедийна артистка. Тя призна, че все още не може да преживее кончината на своята майка и събитието беше изключително вълнуващо за нея. Освен шапката тя предостави на музея и книгите, които е написала за нея, и разказа за тежестта на това да бъдеш дъщеря на Стояна, за срещите си с Невена Коканова, Георги Парцалев, пътуванията и други любопитни истории. Когато е починал Нейчо Попов, вторият й баща, който я отгледал и много се е грижил за нея, Стоянка е изпаднала в много дълбока криза, гледала е само в една точка и единствено Парцалев е идвал в тях и е бил постоянно до нея и е говорил, подкрепял я е и е успял да й помогне много, за да се върне на сцената и да играе блестящите си роли. Разказва, че постоянно са се карали с майка си, но не са могли една без друга, едната отивала в едната стая, другата в друга и след минутки Стоянка викала: „Муки, ела, мама, да се сдобрим“, прегръщали са се и след минутки пак се карат. И така цял живот. 

Коканова

Интересна история Грубешлиева сподели за срещата си с Невена Коканова - когато я видяла за първи път, извикала от щастие и споделила на Стоянка: „Каква е тази неземна красота в театъра“. Тя е била само на 12 години и е искала да стане като нея Невена за нея е била като идол и човек за подражание. След снимките на филма „Тютюн“ Коканова е станала изключително популярна, но никога не се е възгордявала, а си е останала земен и нормален човек - това много я е впечатлило, защото винаги й е обръщала внимание. Като я питали какви иска да стане, като порасне, Муки винаги е отговаряла: „Като Невена Коканова“. Разказа и друг случай, когато майка й и Парцалев изпускат влака, а е трябвало да стигнат навреме за поредната постановка, и машинистът, като разбира, спира на своя глава влака, за да ги качи. Всички били учудени, но той казва: "Та това са Парцалев и Стоянка Мутафова, за тях мога винаги да спра влака и да ги кача“. По онези времена това си е било направо подсъдимо, но народът много ги е обичал.