0

С ветът загуби най-щедрия милиардер. Той искаше да раздаде всичките си пари за благотворителност приживе.

Чък Фийни, бизнесменът милиардер, който мечтаеше да даде цялото си състояние на нуждаещи се, почина на 92-годишна възраст в апартамента си под наем в Сан Франциско.

Смъртта му беше обявена в понеделник от Atlantic Philanthropies, фондацията, която той стартира през 1982 г. Фондацията беше закрита през 2020 г., когато всичките й средства бяха дарени.

Фийни беше възпитаник на университета "Корнел". Той натрупа богатството си, когато се включи в основаването на Duty Free Shoppers, верига магазини на летищата по света, заедно със своя приятел от колежа Робърт Милър.

Милиардерът продаде компанията на LVMH през 1996 г. Когато се пенсионира, Фийни възприе начина на живот „Да даваш, докато живееш“, посвещавайки се на дела, които имат принос към каузи, в които вярваше. 

„Много по-забавно е да даваш, докато си жив, отколкото да даваш, когато си мъртъв“, казва той в биографията „Милиардерът, който не беше“.

За малко под 30 години съществуване Atlantic Philanthropies дари 8 милиарда долара за различни каузи по света. 

В Ирландия, откъдето произхождат предците на Фийни, той дари на университети и болници, във Виетнам похарчи пари за инфраструктура, даде на правозащитни групи в Израел и Йордания, като същевременно плати за изследвания на болести, включително рак, на всеки континент. 

Според профила му в сайта на фондацията, Фийни е обитавал малък апартамент под наем в Сан Франциско през последните години от живота си. Не е притежавал кола или каквото и да е имущество. Forbes описва апартамента му като подобен на стая в общежитието на колеж.

По време на филантропската си кариера той се стреми да остане анонимен и по този начин на получателите се плащало предимно в касови чекове. Неговата фондация е регистрирана на Бермудските острови и следователно не е трябвало да разкрива сумите за дарения според данъчните изисквания на САЩ.

През 1984 г. той прехвърля своите 35 процента дялове в Duty Free Shoppers на Atlantic Philanthropies. През 1997 г. продава позицията си в LVMH. 

Бившият милиардер се жени два пъти в живота си, първо за французойката Даниел Морали-Данинос, от която има пет деца, а по-късно и за дългогодишната си асистентка Хелга Флаиз. 

Освен съпругата и децата си, той има 16 внуци. 

Фийни е роден в бедно ирландско-американско семейство от работническата класа, в северната част на Ню Джърси, по време на Голямата депресия. Родителите му едва са изплащали ипотечния си кредит от 32 долара на месец.

След като прекарва известно време във военновъздушните сили, разположени в Япония, Фийни става първият член на семейството, който отива в колеж,.Приет е в “Корнел”, където учи хотелиерски мениджмънт.

След дипломирането си той се премества в Барселона, където му хрумва идеята да продава стоки, особено алкохол, цигари и парфюми, на американците, които се връщат у дома. И това е началото. Така до 60-те години на 20 век, когато започва да трупа състояние.

Големите пари идват от Duty Free Shoppers, Фийни интелигентно инвестира в Силиконовата долина и в един момент притежава домове в Ню Йорк, Лондон, Париж, Аспен, Хаваите и по Френската Ривиера. В определен момент той е 24-ият най-богат човек в Америка, според Forbes. 

Почит към Фийни изказват на уебсайта на „Корнел“ , като го наричат „третия основател“ университета, благодарение на множеството финансови вноски, които е направил през годините. Те са на обща стойност 1 милиард долара.

От 2011 г. милиардерът е член на Giving Pledge на Бил и Мелинда Гейтс, група от милиардери, които обещават да раздадат по-голямата част от богатството си преди смъртта си. 

„Не мога да си помисля за по-възнаграждаващо и подходящо използване на богатството от това да даваш, докато си жив – лично да се посветиш на значими усилия за подобряване на човешкото състояние“, казва Фийни тогава. 

Говорейки пред Forbes  през 2012 г., Бил Гейтс нарече Фийни „забележителен модел за подражание“ и „най-добрият пример за даване, докато живееш“. 

Друг милиардер филантроп, Уорън Бъфет, нарича Фийни свой „герой“ и добавя: „той трябва да бъде герой на всички“.