0

Н а 76-годишна възраст почина О Джей Симпсън, бившият играч от НФЛ, чиито постижения на терена бяха помрачени от скандалния процес за двойно убийство на бившата му съпруга и нейния приятел през 1994 г.

Симпсън е починал в сряда след борба с рака, съобщи семейството му. Той беше диагностициран с рак на простатата през февруари. Някогашната звезда от НФЛ отхвърли слуховете, че се е подложил на химиотерапия, като написа в социалните мрежи, че „всичко е наред“.

Симпсън е отличен спортист на футболното игрище, играе 11 сезона в НФЛ, предимно в Бъфало Билс, след като е привлечен през 1969 г. Не след дълго звездният футболист, роден като Орентал Джеймс Симпсън, се утвърждава като силна фигура в професионалния американски футбол и през 1973 г. печели наградата за MVP на лигата.

Въпреки индивидуалната му игра и отличията, "Билс" така и не стигат до Супербоул и само веднъж преминават през сезона по време на престоя на Симпсън в отбора.

Признанията на Симпсън на футболното игрище обаче са помрачени, след като е арестуван за убийствата на бившата си съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел, сервитьора Рон Голдман.

На 12 юни 1994 г. Никол и Голдман са намерени намушкани с нож пред апартамента ѝ в квартал Брентууд в Лос Анджелис.

По-късно той е оправдан за убийствата. Въпреки това обаче, репутацията му е съсипана завинаги и последната част от кариерата му е белязана от поредица от престъпни начинания.

След като е оправдан, Симпсън е признат за граждански отговорен за убийствата и по-късно е принуден да изплати 33,5 млн. долара обезщетение на семействата Браун и Голдман.

Той се сблъсква с нови правни проблеми, когато през 2008 г. е осъден на 9 до 33 години зад решетките за въоръжен грабеж в Невада.