0

Б ританската поп певица Дуа Липа ще бъде съдена по обвинение, че е копирала мегахита си от 2021 г. "Levitating" от диско песен от 1979 г., съобщи Ройтерс.

Съдия Катрин Полк Файла от Федералния съд в Манхатън, обяви, че авторите на песента "Wiggle and Giggle All Night" Ръсел Браун и Санди Линзър ще се опитат да докажат "значително сходство" между тяхната песен и "Levitating" на Дуа Липа. Адвокатите на Липа и на лейбъла й "Уорнър рекърдс" не отговориха веднага да запитването за коментар.

В иска, заведен през март 2022 г., се посочва, че "Levitating" има общи "композиционни елементи" с "Wiggle" и най-вече дублира началната мелодия. Адвокатите на защитата твърдят, че е неправдоподобно да се смята, че 27-годишната Липа е чула "Wiggle", преди да напише "Levitating".

Съдия Файла посочи, че ищците представят "достатъчно факти", за да твърдят, че песните са "поразително сходни", включително имат и общ "повтарящ се ритъм" и "специфична мелодия" и това е знак, че Липа трябва да ги е копирала от "Wiggle".

Решението на съдия Файла не засяга друго твърдение на ищците, че Дуа Липа е копирала и песента "Don Diablo", чиито права притежават. "Levitating" от албума "Future Nostalgia" оглави класацията на "Билборд" за сингли в края на 2021 г. и прекара 77 седмици в Топ 100.

През юни федерален съдия в Лос Анджелис отхвърли иск на реге група Artikal Sound System, която твърдеше, че Дуа Липа е копирала "Levitating" от тяхна песен от 2017 г.