0

Т ова е невероятният момент, когато отдавна изгубените еднояйчни близначки Ейми и Ано, които са разделени при раждането и продадени на черния пазар, се събират отново с рождената си майка, а всичко това се случва благодарение на разследване, което разкри шокиращата практика.

В стоплящи сърцето кадри, излъчени от ВВС, се вижда как 22-годишните близначки се връщат в прегръдките на своята родна майка, която не успява да сдържи сълзите си.  

Ейми и Ано, родени през 2002 г., са продадени от трафиканти, след като биологичната им майка изпада в кома заради тежко заболяване. Когато се връща в съзнание, жената чува страшната вест, че бебетата й са починали. Истината обаче се оказава съвсем различна - децата й са откраднати и изтъргувани на черния пазар. 

Потърпевша от схемата се оказва журналистката Тамуна Мусеридзе, която в опит да намери собственото си семейство създава групата във Фейсбук „Vezdeb“ през 2021 г., след като открива неверни данни в собствения си акт за раждане. Разследването на репортерката установява, че тъмна мрежа за търговия на бебета е действала в Грузия от 70-те години на миналия век до 2006 година. Именно групата на Тамуна Мусеридзе събира близначките Ано и Ейми с тяхната истинска майка. 

Двете момичета почти 20 години нямат представа, че са сестри. Ейми разкри пред ВВС, че е усетила, че има връзка с Ейми, веднага щом приятели й показали клипове на момиче, което танцува на сцената на шоуто „Грузия търси талант“ и удивително прилича на нея. Семейни познати пък звънели по телефона на майка й да я разпитват за участието на Ейми в телевизионното предаване. “Всеки има двойник”, отвъръщала стъписаната майка на въпросите на дъщерия си. 

Историята обаче не свършва дотук. Седем години по-късно, през ноември 2021 г., Ейми публикува свое видео в TikTok, със синя коса, на което показва как слага пиърсинг на веждите си. Клипчето този път е видяно от Ано, която е изумена, че съществува момиче, с което имат поразително еднакъв външен вид. Въпреки че живеят на 300 километра една от друга в Грузия, социалните медии им позволяват да се свържат. Двете момичета започнават да контактуват във Фейсбук и в крайна сметка се срещат очи в очи. 

“Беше като да се погледнеш в огледало, същото лице, същия глас. Аз съм тя и тя е аз”, разказа Ейми. Близначките откриват, че харесват един стил музика, обичат да танцуват и имат една и съща прическа. Момичетата разкриват и други прилики - оказва се, че страдат от едно и същото генетично заболяване на костите, наречено дисплазия.

„Всеки път, когато научавах нещо ново за Ано, нещата ставаха още по-странни“, каза Ейми. 

Така двете момичета решават да разговарят със семействата си, за да разберат истината. Оказва се, че техните майка не са могли да имат деца и са научили от приятели, че в местната болница има изоставени деца. На отчаяните жени било казано, че ако платят на лекарите както подобава, могат да осиновят едно от тези бебета и да ги отгледат като свои. Никой от осиноветилите обаче не бил наясно, че момичетата са близначки. Родителите отгледали Ейми и Ано обясняват, че не са знаели, че са попаднали в престъпна схема, тъй като осиновяванията са ставали в присъствието на медици. 

Според Мусеридзе по това време едно бебе на черния пазар е струвало колкото една годишна заплата в Грузия, а много деца са се озовали в САЩ, Украйна, Канада, Кипър и Русия. 

Щастливата развръзка дошла, когато близначките споделили историята си в групата на Музеридзе във Фейсбук. Скоро получили отговор от жена от Германия, която подозирала, че е станала жертва на жестоката измама. ДНК тестовете доказали, че тя е тяхната биологична майка.