0

Д о края на годината България ще посрещне още веднъж една от най-известните фигури в съвременната опера, Хосе Карерас.

Концертът на легендарния каталунски тенор ще се проведе на 3 декември в Зала 1 на НДК, а билетите влизат в продажба днес.

Гений

Хосе Карерас е един от „Тримата тенори“ – отличие, което споделя с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. През кариерата си Карерас записва повече от 50 пълни опери и 40 класически и популярни рецитала, особено любим е на публиката с Пучиниевите и Вердиевите си партии. Хосе Карерас коментира: "Много съм щастлив, че мога да се завърна при една от любимите си публики, при българските почитатели на музиката, където вече имах много незабравими изпълнения, които ще си припомним с пълна програма на 3 декември. Завръщането ми в София със сигурност ще бъде празник на музиката. Надявам се да се видим там!". Със забележителната си кариера, която продължава почти седем десетилетия, Карерас е смятан за един от най-популярните тенори на всички времена и един от отговорните жанрът да придобие по-голяма масовост сред публиката. В музикалната си история има множество награди и лични върхове, като това да бъде музикален директор на церемониите по откриването и закриването на Летните олимпийски игри в родната си Барселона и да открие Олимпиадата през 1992. Хосе Карерас преживява и огромен личен здравословен катарзис, който описва и публикува в автобиографията „Хосе Карерас, пеещ от душа“, за своята битка с левкемията. Създава фондация за борба с болестта, която и до днес е паралелна част от живота му на изпълнител.

Екип

Диригент на спектакъла в София ще бъде Давид Хименес. Роденият в Барселона диригент учи пиано и композиция в Консерваторията на Лисеу и след дебюта си с оркестъра на Hannover NDR през 1994 г. се изявява по целия свят, като ръководи най-изтъкнатите оркестри и солисти на места. Сопраното, което ще излезе на сцената на Зала 1 на НДК, е Диана Цугуи. Изключително талантливата певица е учила в Музикалния университет George Enescu в Букурещ под ръководството на професор Санда Сандру. Екипът на Хосе Карерас сам избира за концерта си в София на сцената с легендарния артист да излезе отново и оркестърът с над 130-годишна история и световно признание и популярност – този на Софийската опера и балет. С нейните хор, оркестър и солисти тя е осъществявала многократно гостувания в различни държави в Европа, в Бразилия, Япония, Русия, Беларус, Словакия, Кипър, представяйки големите продукции от класическия оперен и балетен репертоар. Оркестърът на Софийската опера и балет работи през цялата си история с най-големите оперни имена като диригенти и оперни солисти – освен с Хосе Карерас, с Асен Найденов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Адам Фишер, Антон Гуаданьо, Лотар Загросек, Константин Тринкс, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Александрина Милчева, Пласидо Доминго, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Виолета Урмана, Феручо Фурлането, Мария Гулегина, Калуди Калудов, Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Кирил Манолов и много други.