0

Н осителката на титлата Мисис България Земя Роксана Кирилова пренощува в подножието на осемхилядника Нанга Парбат. Красавицата се включи в експедиция по базовите лагери на двете най-високи планини на Земята Хималаите Каракорум.

Експедиция

 „Нарекох пътуването си до Хималаите  преоткриване на душата“, каза пред „Телеграф“ Роксана Кирилова. Хубавицата прекарала три седмици в Пакистан, откъдето започнало изкачването. Пакистан е много интересна и противоречива страна, която според нея ти отваря очите за живота.

  „Извървях дългия път до двата базови лагера на планината убиец – 8-хилядника Нанга Парбат (8126 м). Слях се с историята, като достигнахме базовия лагер на Нанга Парбат от юг - Рупалската стена - най-високата на Земята (4500 м). За първи път тя е изкачена от братята Меснер през 1970 г., като на слизане Гюнтер Меснер загива. По пътя минахме през едни от най-изолираните села на Земята - Рупал и Таришинг. След южната стена се прехвърлих от север, където пътувах с джипове по ръба на 1000-метрови пропасти, за да достигна Приказната поляна. На другия ден достигнах и базовия лагер на Нанга Парбат под склона Ракиот.

Герой

В никакъв случай не определя пътуването си като героизъм, напротив, водена от желанието си да научи нещо ново и да си отговори на въпроси за смисъла на живота.

 Автор: Василена Маринова