0

Б Г музиканти, в това число гайдар и гъдулар, бяха отличени от фондацията, носеща името на Джон Ленън. Група X-R@Y получи признание от фондацията, основана от вдовицата на легендарния бийтълс Йоко Оно.

Финал

X-R@Y е първата българска група, отличена в конкурса на фондация „Джон Ленън“. Песента „Ако някога“ тази година е сред трите финалиста в категорията World music, разказват от групата. Конкурсът е създаден от Йоко Оно през 1997 г. Песента е изпята изцяло на български, но на журито е представен превод на текста на английски. Освен запазената за групата марка - гъдулката, в парчето звучи друг български народен инструмент - гайдата. Тя е изсвирена от популярния изпълнител от ансамбъл „Филип Кутев“ - Мартин Лямов. В записите участва и басистът Мирослав Гайдарски.

Любопитно е, че сред журито, което е поставяло оценки, са били басистът на Red Hot Chilli Peppers Флий, рапърът Шон Пол, спечелилият множество „Грами“ музикален продуцент и аудиоинженер Джак Джоузеф Пуиг, работил с Шерил Кроу, Фърджи, Лейди Гага, U2, Джон Майер, No Doubt, The Rolling Stones.

Победителят в категорията World Music на конкурса е иракският изпълнител Агрин Дилшад. Другите двама подгласници, заедно с нашите музиканти, са японският изпълнител Цуйоши Кимура и индиецът Рамалинган Санкаран.

Помощ

Наградите за музикантите, освен популяризиране във всички платформи на фондация „Джон Ленън“, са различни видове музикален софтуер и хардуер, който „ще ни помогне в работата по нашите следващи проекти“, казват музикантите от групата.

За да отпразнува наградата, групата ще направи две последователни участия – на 18 ноември в клуб „Снобс“, и на 25 ноември - в „ДаДа“.

Групата X-R@Y е създадена в края на 2006 година от Веселин Кирев – вокали, Николай Николов – гъдулка, и Николай Димитров – китара. От средата на 2008 г. към тях се присъединява Мариян Живков – ударни. През 2019 г. музикантите представят първия си самостоятелен албум, наречен „O.K.“, в който съчетават поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и български народни мотиви.

А наскоро в предаването на БНТ „Последният печели“ бе демонстрирано как X-R@Y изпълняват парчета на Metallica и Орлин Горанов възкликна, че няма песен, която да не може да бъде изсвирена от гъдулка.