0

А мериканската академия, която раздава престижните филмови награди „Оскар“ беше забъркана в нов расистки скандал.

Режисьорката на филма „Till” Чиноние Чукву обвини Академията, че не е номинирала лентата за нито една награда, защото „поддържа белите“. Биографична драма за Мейми Тил-Брадли и нейното търсене на справедливост след убийството на 14-годишния й син Емет Тил, получи много висока оценка от филмовите критиците, но се размина с всякакви шансове а спечели „Оскар“.

„Ние живеем в свят и работим в индустрии, които са толкова агресивно отдадени на поддържането на белите и на омразата към чернокожите жени. И все пак. Завинаги съм благодарна за най-големия урок в живота си. Независимо от всички предизвикателства или пречки, винаги ще имам силата да намирам радостта“, написа Чукву в профила си в Instagram.

Това е поредното обвинение в расизъм срещу Академията. През 2016 г. нещата ескалираха до масово недоволство в Twitter и създаването на хаштага #ОскаритеСаБели.

Оттогава Академията за филмово изкуство и наука обяви нови стимули и инициативи за насърчаване на разнообразието в своите номинации.

През 2020 г. бяха обявени нови изисквания, за да „насърчи справедливото представяне на и извън екрана“ на различни раси и култури. За да се класират за номинация, продукциите трябва да подадат поверителен формуляр за стандарти за включване на Академията, който насърчава стандарти като „поне един от главните актьори или значими поддържащи актьори“ да е от маргинализирана група и поне двама души на „креативни лидерски позиции“ да са от недостатъчно представено малцинство.