0

„Отказвам да приема награда тъкмо от настоящия директор на театър „Васил Друмев“, Шумен“ - това обяви големият актьор Ицко Финци.

Пред „Телеграф“ той не поясни точно причината, а лаконично отсече: „Всеки избира кому да подаде ръка, кому – не“. 

Парашут

Ябълката на раздора се нарича Илия Атанасов Виделинов. Роден през 1990 г., завършил актьорско майсторство през 2013 г., директор на шуменския театър от пролетта на 2022 г. Година след назначението му Министерството на културата прави проверки в трупата заради проблеми с 30 служители, напуснали под натиск. Актрисата Стефани Лечева се ожали, че е уволнена, след като отказала да напусне. Освен това е трансформирано Сдружението „Нова българска драма“ в новото “Друмеви театрални празници“, като фестивалът в Шумен отпада от методиката за целево финансиране.

Виделинов обясни, че Лечева не е уволнена, а пенсионирана, а промените в сдружението нямали общо с театъра, тъй като е самостоятелна организация. „Адмирации! Не може един лъжлив аниматор за деца, спуснат с парашут, да управлява такъв театър. Време е да се направи честен конкурс и да дойде истински професионалист“, коментират почитатели на Ицко Финци във фейсбук профила му. Близки разкриха, че не познавал директора точно, но е имал пресичане с него във времето и заради това отказва да я получи, а не самата награда, която дори не знае каква е.

Костюм

Самият Финци предпочете да обърне внимание повече върху новината за включването му в постановката на Народния театър „Венецианският търговец“, където голямото си завръщане на първата ни сцена прави неговият син Самуел в ролята на Шайлок. „Режисьорът Явор Гърдев ми се обади да ме покани, тъй като Владо Пенев няма да може да участва в представленията на 3 и 4 юли. Съгласих се, за да не паднат датите. Ушиха ми костюм. Текстът не е много, но ролята на Дожа на Венеция е много съществена и без нея няма да има финал“, сподели пред „Телеграф“ 91-годишната легенда. Той добави, че е присъствал на премиерното представление на „Венецианският търговец“ и много му е харесало.