0

П аметна изява на примата на българската музика Лили Иванова в емблематичната зала “Флаже” в Брюксел. 

С вечните си хитове “Щурче”, “Детелини”, “Ветрове” и “Камино” Лили изправи на крака 900-те гости на бутиковия й концерт в сърцето на Европа. 

Всяко изпълнение на примата бе посрещано с бурни овации и викове: “Лили, Лили”. В залата присъстваха множество дипломати от европейски страни, както и посланиците на Турция, Азербайджан, Сърбия, Македония, Косово, Черна Гора и Узбекистан, а пъстрата палитра от почитатели на българската звезда бе допълнена от гости от Франция, Германия и САЩ. Кметът на Брюксел също аплодира възторжено Лили Иванова. 

На сцената до Лили Иванова бяха нейните музиканти от LI Orchestra – Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Орлин Цветанов (цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Иван Йорданов-Чери (китари), Росен Ватев (ударни, перкусии), Христо Михалков (бас китара), LaTiDa (бек вокали). 

Концертът беше организиран по инициатива на евродепутата Илхан Кючюк, а сред специалните гости бяха посланици, политици и представители на белгийски институции.

"Там, където Лили Иванова присъства означава, че присъства и България. Наистина го вярвам, защото Лили Иванова през годините показа на 4 поколения българи, че тя е непреходна. Изкуството, културата, песните са непреходни и могат да бъдат огромен портал към външната политика на България", каза Илхан Кючук, цитиран от БНТ. 

В рамките на пътуването на Лили Иванова до Брюксел ще бъде направено и официално представяне на фондацията на примата в Европейския парламент, като целта е популяризиране на българската музика и култура. Лили Иванова ще бъде приета и в историческото кметство на белгийската столица, което се намира на популярния площад Гран плас, пише Епицентър.бг.