0

Н овина за всички любители на космическата сага „Междузвездни войни” – главата на дроида C-3PO беше продадена на търг за близо един милион щатски долара. Защо актьорът Антъни Даниълс, който изигра C-3PO, се раздели с една от най-ценните си вещи?

Главата на хуманоидния дроид C-3PO струва цяло състояние. Даниълс играе с нея преди 41 години в „Завръщането на джедаите”. Сега тя има нов притежател – срещу малко повече от 843 000 щатски долара.

„Не ме изненадва цената, въпреки че очаквах да е над милион. Главата е изработена от фибростъкло, който е много тънък и чуплив материал. Очите светят, има светодиоди, които все още работят”, обясни колекционерът Данаил Найденов.

starwars.com

През ноември миналата година, на подобен търг, Даниълс продаде друга глава на C-3PO също за близо милион долара, в конкуренцията на риза, носена от Леонардо ди Каприо в „Титаник”, и на камшик, използван от Харисън Форд в „Индиана Джоунс и храмът на обречените”.

Една от причините актьорът да продаде главата е, че иска тя да е по-близо до феновете. „Втората причина, която той изтъква, е, че вкъщи вече няма място за тях. Но според мен истинската причина е, че на човека му трябват пари”, смята Найденов.

Данаил е притежател на най-голямата колекция от артикули в България, свързана с „Междузвездни войни”. И също разполага с глава на C-3PO, макар и в много по-малки мащаби. И много по-евтина.

Към момента в колекцията му има хиляди предмети – фигури, книги, комикси и плакати. „Буквално всяка седмица пристига по нещо. В петък дойде комикс, който е рисуван от българин”, казва още Найденов, писа NOVА.