0

Н осителката на „Оскар“ Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс, Бен Стилйър, Ейми Шумър и станалият популярен с ролята си на Фреди Меркюри Рами Малек оглавиха протест на холивудските актьори. Недоволството е в резултат на забавения колективен договор с филмовите студиа, който трябва да гарантира по-висока граница на гарантираното минимално заплащане. „Смятаме, че нашите заплати, нашият труд и свободата на творческия процес са изложени на голям риск”, се казва в изявление на творците пред CNN.

Краен срок

Протестната декларация е подписана от над 300 водещи актьори. Те настояват за дългосрочна гаранция за забрана за използването на изкуствен интелект. Мерил Стрийп има спечелени три статуетки, но е номинирана цели 21 пъти. Актрисата е известна с това, че се слива изцяло с екранния си образ. Емили Блънт, която й партнира в „Дяволът носи Прада”, твърди, че сливането на Стрийп с героинята е плашещо и кошмарно за всички, защото извън кадър тя се превръща в чудовище. Но талантът и работата на Стрийп са обект на детайлно компютърно моделиране. „Въпросът за дългосрочните гаранции е изключително болезнен. Няма смисъл да правим нови договорки, ако старото положение отново се върне след две или три години“, се казва в изявление на актьорите пред Rolling Stone. Претенциите на актьорите включват значителни обезщетения, които да идват паралелно с ограничаването на използването на изкуствения интелект.

Логика

Логиката на претенциите е, че изкуственият интелект се самообучава, като използва модели от вече заснети филми. Това пък е нарушение на авторските права върху произведения на изкуството. Протестът на актьора е втори след стачката на сценаристите, която започна на 5 юни. Тогава изтече крайният срок, даден от авторите на филмовите студиа. Последните не бързат да подписват споразумения за спиране на използването на изкуствен интелект. Вместо това се говори за ограничено въвеждане на новите технологии. Двете гилдии ще изчакат до началото на юли и след това ще преминат към ефективни действия, които ще заплашат снимачния процес на холивудските продукции.