0

Д вете икони на Реал Мадрид и Барселона – Икер Касияс и Жерар Пике, са ортаци в нов обещаващ бизнес, съобщи „Ас“.

Бившите капитани на двата гранда се хвърлят заедно в бизнес с „интелигентни писоари“, като инвестират в стартъпа Kamleon.

Става дума за фирма, чийто звезден продукт е S-Urinal, единствената интелигентна тоалетна, способна да измерва нивото на хидратация на хората в реално време и да показва резултатите незабавно на екран, инсталиран на място в клозета и банята, или в приложение.

Компанията разработва технология, която, когато се интегрира в писоари и тоалетни, е способна да анализира урината в реално време и да отчита здравословното състояние на облекчаващите се.

Бившият вратар, чрез своята компания SportBoost, и бившият централен защитник са инвестирали, за да пробият в спортното предприемачество, като амбицията им е техните писоари S-Urinal да се монтират в тоалетни в спортни съоръжения. 

Kamleon очаква да започне маркетинга на S-Urinal през първата половина на 2024 г., като залага и на сектори като спорт и фитнес.

75% от испанците не пият дневното количество вода, препоръчано от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). 

Дехидратацията е рисков фактор при хронични патологии като хронично бъбречно заболяване, заболяване на пикочните пътища, камъни в бъбреците или сърдечна недостатъчност. 

Освен това дехидратацията засяга и спортистите, всъщност 62% страдат от нея, според медицинското списание Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. 

Писоарът на Пике и Касияс дава възможност да се отчете реалното състояние на организма без инвазивни методи или чакане при лекаря.

Досега новата технология е предизвикала голям интерес и много добро приемане навсякъде, където е била тествана.

В спортния сектор миналия март технологията беше внедрена в голямо глобално спортно събитие - финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Андора, предлагайки на спортистите наблюдение на тяхната хидратация с цел подобряване на представянето им по време на състезанието.