0

П евиците Деси Добрева и Невена Цонева ще пеят на Белоградчишките скали. Те заедно с много други артисти се включват в спектаклите, част от летния фестивал „Опера на върховете“.

Опера

За първи път в България ще се проведе серия от тържествени християнски патриотични концерти, част от седмия летен фестивал „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали. Концертите ще бъдат на 27 август 2022, 1, 2 и 3 септември 2022 на местността Калето. Спектаклите са посветени на славната ни 13-вековна история, на Църквата Христова, на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, на любовта към Бог, отечеството, ближните и дома.

Десетки артисти се включват във вълнуващите концерти сред магическата красота на Белоградчишките скали: Деси Добрева, Невена Цонева, ансамбъл „Българе“, Багатур, „Традиция“, Хор на БНР, Врачанската филхармония, ансамбъл „София 6“, Софийският свещенически хор, оркестър при ансамбъл „Филип Кутев“, Женски хор „Ваня Монева“, хор „Св. Йоан Кукузел“, квартет „Армейска песен“, Женски хор „Нуша“, актьорите Янко Лозанов, Веселин Калановски, Елени Декиди и др.

С нами Бог

Първият от поредицата концерти е наречен „Пазителите“ и е изцяло с музика на композитора и диригент Георги Андреев, директор на ансамбъл „Филип Кутев“. Той ще се състои на 27 август. На 1 септември е „С нами Бог“, а ден по-късно - „Моя древна земя“. „Химн на любовта“ е озаглавен рециталът на 3 септември. Продуцент и режисьор е Пламен Мирянов. Известният архитект е и сценарист на събитията заедно с Татяна Пандурска, доц. Павел Павлов, Георги Тодоров, доц. Венцислав Каравълчев. Въздействащите спектакли включват мащабни възстановки на битки от Първото българско царство, преславни библейски събития и за първи път на Белоградчик - боя на Шипка на хълма пред крепостта „Калето". В спектаклите са включени също исторически, литературни и библейски текстове, интерпретации в художествено слово, авторски музикални, хореографски и танцови произведения.