0

П ет жени, включително две бивши актриси, които се появиха в "Шоуто на Козби", заведоха дело срещу Бил Козби за сексуално посегателство и малтретиране в щатския съд в Ню Йорк в понеделник.

В жалба, разгледана от EW, актрисите Лили Бърнард и Идън Тирл, както и Джуъл Гитънс, Дженифър Томпсън и Синдра Лад, обвиниха комиак в нападение, побой и причиняване на емоционален стрес и фалшиво лишаване от свобода при срещи, които според тях датират отпреди десетилетия.

И петте жени преди това са изнасяли обвинения срещу Козби. Гражданският иск е заведен съгласно наскоро приетия в Ню Йорк закон за оцелелите пълнолетни, който дава на оцелелите от сексуално насилие едногодишен прозорец за съдене, дори ако давността по техните обвинения е изтекла.

Делото също така изброява NBCUniversal Media, Kaufman Astoria Studios и Carsey-Werner Company като ответници, обвинявайки ги в небрежност.

„Всеки ищец е бил сексуално насилван и бит от ответника Бил Козби по същия или подобен начин, когато е използвал властта, славата и престижа си, включително властта, славата и престижа, дадени му“ от гореспоменатите медийни компании „за злоупотреба с огромните му власт по такъв престъпен, ужасяващ начин", се казва в жалбата.

Бърнард, която изигра пациент на героя на Козби в "Шоуто на Козби", го обвини, че я е докосвал и изнасилил в Ню Джърси и Невада през 1990 г. Тирл, която играе полицай в комедията, обвини Козби, че неуместно я е докосвал без нейното съгласие през 1989 г. в неговата съблекалня. Гитенс твърди, че Козби я е дрогирал и я е насилвал сексуално през 1989 г. или 1990 г., докато Томпсън каза, че Козби я е докосвал неуместно през 1988 г. Лад обвини Козби, че я е упоил и изнасилил през 1969 г.

Козби отрече обвиненията.

Неговият представител Андрю Уайът каза в изявление за EW: "Както винаги сме заявявали и сега Америка може да види, тук не става дума за правосъдие за жертвите на предполагаемо сексуално насилие, ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ПАРИ.  Вярваме, че съдилищата също като съд на общественото мнение, ще следва правилата на закона и ще освободи г-н Козби от тези предполагаеми обвинения. Г-н Козби продължава категорично да отрича всички обвинения, повдигнати срещу него, и очаква да се защити в съда".

Потърсен за коментар във вторник, Джордан Мърсън, адвокат на ищците, каза: „С приемането на Закона за преживели възрастни, тези пет жени вече могат да излязат напред и да преследват справедливостта за това, което им беше направено, и като техен адвокат, ние гледаме напред към преследването на разкриването на г-н Козби и другите обвиняеми по това дело."

Повече от 50 жени излязоха с подобни обвинения срещу Козби през 2014 г. На следващата година Козби беше обвинен в нападение над Андреа Констанд, бивш директор на операциите на женския баскетболен отбор на Темпълския университет, и беше осъден през 2018 г. Козби беше осъден на до 10 години затвор, но беше освободен миналата година, след като Върховният съд на Пенсилвания отмени присъдата му, постановявайки, че наказателното преследване срещу него е несправедливо нарушение на надлежния процес.