0

П етко Трамвая, както викат на певеца Петко Петков, чества два паметни юбилея един след друг – първо 50 години на легендарния си мустак, а след това и златна сватба.
Признава, че вече 50 години не е махал своя мустак, а само го е оформял при бръснене. Пред „Телеграф“ изпълнителят заяви: „Лесно се поддържа, като му свикнеш. Този мустак съм го пуснал още когато Вили Казасян направи една група - „Студио В“. Там бяхме три момчета - Стефан Димитров, Асен Гаргов и аз. И тогава и тримата си пуснахме мустаци, та аз до ден днешен си стоя с моя. Това е от 1972 година. Не искам да го махам, нямам такава нужда“.

Тайна

С жена си Ани година след като се запознават правят сватба и ще й честват златния юбилей през 2023-а. Те имат две дъщери и трима внуци. „Тайната на дългия брак са компромиси от двете страни. При нас хубавото беше, че тя пътуваше много по турнета, завършила е хореографското училище и беше в ансамбъл. Пътуваше и тя, и аз пътувах много и така не се виждахме много и не си омръзвахме. А като се виждахме, ни ставаше по-интересно един на друг. Но компромисите са важни. Човек трябва да умее да прави някакви компромиси, не с цената на всичко, но все пак - разказва Петко Петков. И допълва: - Живот и здраве догодина ще празнуваме златна сватба. Но да не слагаме каруцата пред магарето. Догодина живи и здрави!“.

С Ани имат две дъщери и три внучета. Гордеят се и с двете си наследнички. А Марта Петкова постоянно гледат в Операта, когато тя има спектакъл. Отскоро примабалерината стана шеф на балета в Софийската опера и това е поредният повод за гордост на семейството.

На въпроса дали и някой от внуците му е наследил неговата артистичност, Петко отговори: „Не, не. Имам две внучки и един внук. Не им се занимава в тази насока. Не са много очаровани от тази идея, може би защото в момента светът е малко по-различно устроен като образование. Не знам всъщност, никога не сме ги карали насила. И тримата пеят много добре, имат талант, свирили са и на пиано, но не ги влече това като професия. Макар че на мен много ми се радват, като съм на сцената и пея“.

„Празнувах рождения си ден на 16 ноември, близо до дома ми в едно заведение. Бях със семейството ми – съпругата, дъщерите и внуците“, скромно разказва Петко Трамвая за своята 75-годишнина.

Име

Петко Петков разказва как е избрано името на групата „Трамвай №5“: „Съвсем случайно стана и това. Чудехме се много и направихме нещо като кастинг за имена. И тогава се появиха пак разни бръмбари, щурци и т.н., а те бяха заети вече от други групи. Но един ден мой приятел, който живее на трамвайната линия, ми каза: Защо не я кръстите „Трамвай номер 5“?. И уж на шега, на майтап си остана това име“.

За новите изяви на състава певецът разказва: „Предстои ни сега на площада в Бургас, на Никулден. До Нова година имам и други изяви, а и на самата Нова година имам участие в София“. На въпроса какво подготвя за в бъдеще, той отговори така: „Планирам едно лятно турне и вероятно един концерт в зала 1 на НДК – 40 години на група „Трамвай №5“, но то ще станат 43 догодина. Заради пандемията с ковид не успяхме да го направим на точната годишнина, надявам се, че следващата година ще се състои и нищо няма да ни се изпречи по пътя“.

Цветя

Петко има любими занимания, предимно сред природата, а в къщата си в Княжево гледа различни цветя. Петков обяснява: „През свободното си време обичам да ходя за риба, но вече ходя по-рядко на тези години. Аз не съм първа младост, че да тичам по реките и моретата! Обичам и да се занимавам с градината си. Имам голям двор с цветя, направо обожавам цветята. Обичам лалета, нарциси, мушкато, сакъзчета и т.н.“. 

Мечти

Петко разкри пред „Телеграф“: „Мечтая да има мир, хората да се разбират и да има здраве. Предимно това, другото ще си дойде само“. А на въпроса дали е сбъднал детските си мечти и какви са били те, отговори: „Отчасти. Исках да пея опера, аз съм завършил консерватория с фагот. Исках да пея и започнах да пея опера, но не продължах. Много години след това направих няколко изяви с най-известните ни оперни певци в зала 1 на НДК. Имам такава продукция със Стефка Минева, с Румен Дойков и с други. Имам даже три диска със записи на концертите в НДК и в операта. Така че мога да кажа, че са ми се сбъднали мечтите, но не на 100%. Това, за което съм мечтал, почти съм го постигнал.“

Завели дъщерята на балет, че не можела да смята

За дъщеря си, примабалерината Марта Петкова, певецът разказва: „Марта в момента е в силата си“.

Той пояснява: „Не съм я запалил аз по балета, стана случайно. В трети клас започна да учи по-сложна математика, а ние двамата с жена ми сме доста посредствени в математиката, та и на нея също не й вървеше. Чудехме се какво да правим и една колежка на жена ми, която живее в Италия, беше случайно тук, ни даде идеята да я заведем в балетното училище. И уж на майтап я заведохме да кандидатства, но то се оказа, че сме уцелили десетката. Аз винаги казвам, че човек трябва да опитва за децата всичко, докато те си изберат нещо, което наистина ще ги води напред. Просто трябва да има опити, да се дава възможност на децата да пробват, но накрая те сами да си решат и изберат. Трябва да им се даде насока, за да открият своят път“.