0

- Цецо, на 18 август отпразнувахте своя рожден ден. Как отбелязахте празника и какво си пожелахте?

- В компанията на колеги музиканти бях. Беше много весело, забавно. Шеги, закачки (смее се), скъпи пури, питиета. Умувахме как по най-добрия начин да проведем предстоящите концерти от турнето ни. Творческа среща се получи на рождения ми ден.

- На 29 август тръгвате на турне с винтидж шоуто Viva Las Vegas, което българската публика ще види за първи път. Защо досега толкова години не сте го представяли у нас?

- Наистина съм малко длъжник към българската публика, защото цял живот се изявявах с това шоу къде ли не по света и като самостоятелно шоу в най-големия атракционен „Европарк“ в Германия. Там го бяхме направили с човек, който прави на „Мулен Руж“ шоуто. Били сме по Щатите, Норвегия, Англия, Кипър, Тенерифе, къде ли не... Все не намирах правилния момент да го покажа в България, как точно да го направя и как да изглежда.

Минахме през всякакви метаморфози в България. Много беше силно влиянието на един друг стил музика... Сякаш, когато дойде ковидът, и хората усетиха колко е крехък животът и един вирус може да ти промени изцяло ежедневието. След карантината някак си хората се отвориха повече към изкуство – ходят на театри, на концерти и тогава установих, че въпреки че е малко по-късно и толкова дълго съм го изчаквал, сега му е дошло правилното време за такъв тип шоу. Още повече че търсих съмишленици през цялото време.

Чак сега намерих правилните хора, които хем да са добри музиканти, хем тази музика да им е близка, да им харесва да я свирят. Нещата се случват, когато им дойде точното време. 

- Разкажете ни за Viva Las Vegas и парчетата, които изпълнявате.

- След като съм се доказал с работата си по цял свят и съм получил редица отличия и признания, наистина се почувствах длъжник към българската публика. Шоуто Viva Las Vegas не е трибют на Елвис. В него сме събрали най-любимите златни хитове от 60-те и 70-те години, това са песни, които знаят и млади, и стари. Това са вечните хитове на „Бийтълс“, Елвис, Том Джоунс, Синатра, Рой Орбисън.

Връщаме ви в едно сантиментално време, когато рокендролът беше млад, когато мелодиите разказваха истории и вдъхновяваха цели поколения! Всеки настръхва, като чуе акордите на Jailhouse rock, Blue suede shoes, Hey Jude, Green green grass of home. Още повече поднесени с голям бенд от чудесни музиканти, с брас секция и балет. Подготвили сме истинско винтидж шоу, нещо, което публиката досега не е виждала на българската сцена!

Специална част в него заемат българските любими песни от това легендарно за музиката време, песни, с които сме израснали, на които сме плакали, на които сме се влюбвали. С тях отдаваме нашата почит към великите български артисти, които вече не са между живите, като Емил Димитров, Борис Гуджунов, Паша Христова. Това е шоу, изпълнено с много емоция и носталгия, което ще ви върне в едно друго време. Така че – подарете си едно незабравимо преживяване.

Ще ви издам, че екип на немския телевизионен канал Arte, който вече излъчи документален филм за мен, изяви желание да заснеме някои от концертите от турнето Viva Las Vegas.

- На сцената ще бъдете с бенд и танцьори. Кои са те и откога работите заедно?

- Аз имам няколко състава танцьори, в зависимост от района в България, където ще ходя. Сега в момента съм се спрял на балет „Електра“, които са от Варна. Музикантите ми са наистина много добри. Пианист е Пламен Денчев, който свири в момента с Любо Киров и още няколко проекта. Основното ядро от музикантите ми са от група „Скай“, която навремето беше известна с авторска музика, и в която всъщност е бил и самият Пламен. Брас секцията ми са Funky Miracle. Имам две бек вокалистки, които са много добри певици. 

- Иво Танев ще бъде водещ и участник в шоуто.

- Да, той ще бъде водещ и ще изпеем няколко неща заедно. Имаме много изненади. Между другото той е мой откривател и ментор. Имаме много специална връзка с него, като братчета сме и много се уважаваме. Много съм щастлив, че ми подаде ръка и ми дава допълнителна увереност в нещата.

- Ще изпълните незабравимите балади като Love me Tender, Green green grass of home, My way, Hey Jude... Коя бихте избрали, за да изпеете на вашето момиче Мариела?

- Не бих се спрял на Love me Tender, че е много клиширана. Бих й изпял Are You Lonesome Tonight. Навремето, като се запознахме, й бях пял на телефонния секретар една песен. Казва се Love me. Измислил съм нещо за нея. Тя заслужава най-много. Тя е основното ядро от екипа ми. Тя дърпа цялата работа и съм й безкрайно благодарен за всичко, което прави за мен. Много я обичам.

- Подготвили сте сватбата си за 3 дни и вече почти 25 г. сте заедно. Каква е тайната на щастливия брак?

- Тайната е в доверието и приятелството. Идва един момент, в който страстта и бурната любов преминават. Важното е с човека до теб да се уважавате, да се цените, да си помагате и най-вече да бъдете приятели. Ние успяхме да изградим такава връзка. Най-добри приятели сме, а знаеш, че приятелят е понякога по-важен и от роднината. Роднината е поставено лице, а приятелите може да ги избираш (смее се).

- На 1 август вашата дъщеря Виктория навърши 12 години. Тя знае ли песните на Елвис Пресли?

- О, знае много добре. Израснала е с него. В момента, понеже става кисел тийнейджър и се опитва да ми прави сечено, и всичко и е напреки. Опитва се да ме бъзика, че Елвис Пресли никой не го харесвал, сега имало по-модерни неща от него. Естествено се хили и ме дразни, но е израснала с него. Знае всичките евъргрийни. Има я тази школовка, но за съжаление покрай тиктоци и работи започва много да й влизат в главата неправилните неща. Ще се санкционираме (смее се).

- Вие сте почетен гражданин на родното място на Елвис - Тупело, Мисисипи. Как така толкова се запалихте по Елвис и рокендрола?

- Тя нашата връзка е кармична. Имало е да става. Моите родители ме запознаха с Елвис, така да се каже. Те се запознават на танцова забава, на която печелят първо място като най-добре танцуваща двойка върху парче на Елвис. И си казват, че един ден, ако имат син, ще го запалят по Елвис и така стана. Баща ми получи от Англия един двоен албум с най-доброто от Елвис.

Една вечер слушахме неговата музика, направихме си танцова забава, баща ми ми показа стъпките в рокендрола и това беше един от най-хубавите наши моменти, които сме имали с моето семейство. Такъв дълбок спомен ми е останал. Постепенно започнах все повече да го слушам и да ми харесва. Отделно, че един ден по „Всяка неделя“ видях трейлъра на филм, който ще върви по кината. Беше 1983 г., а филмът се казваше „Елвис“. Понеже едно време нямаше видеа и интернет, и съм го гледал минимум 20 пъти.

Буквално бягах от училище, за да си купувам билети за всяка следваща прожекция. Седях в салона, хората се сменяха и аз останах. Така тотално се запечата в главата ми. Отделно родителите ми бяха много ангажирани, сестра ми беше по-голяма и почти винаги я нямаше. Като бях сам вкъщи вечер, и ме беше страх и си пусках неговата музика. Някак все едно имах като приятел, който е винаги до мен и ми прави компания. Малко като Карлсон, който живее на покрива от приказката. И така нашата връзка стана много силна, като някакъв повече от роднина. Като брат. Аз минах през всякакви фази, слушам всякаква музика. Не съм кон с капаци. В по-късни години слушах и по-хардрок, Бон Джоуви много харесвах. Всякакви хевиметъл банди. И до ден днешен гледам да не изпускам модните течения.

Отделно обичам да се шегувам, че хобито ми се превърна в професия. Все едно нямам нито един работен ден. Винаги ми е удоволствие да работя, защото правя това, което обичам, и като ме питат какво работя, отговарям, че моята работа е да работя крал (смее се).

Между другото гордея се, че най-гледаният британски телевизионен канал Channel 4 излъчи два документални епизода за мен! Бил Клинтън ми е изпращал поздравителен адрес от Белия дом, а в България все още някои хора ме наричат самозванец и палячо!

- Какъв според вас щеше да бъде Елвис Пресли днес, ако беше жив?

- Има една конспирация, постоянно върви, че той всъщност е инсценирал смъртта си и откриха един пастор, който има собствена църква в Арканзас и понеже постоянно пее неговите песни, много му се доближава гласът, а и като височина и много други белези наподобява на него.

Понеже Елвис навремето е бил много религиозен и е обичал да пее госпъл, преди да умре, е казал на всичките си приятели, че много би искал да се отдели от светлината на прожекторите и да стане пастор и да проповядва. И затова смятат, че този пастор е всъщност Елвис. Точно така си го представям, както е в случая.

- Вие самият вярвате ли на тази конспирация?

- Не, избягвам да вярвам. То си личи, че Елвис накрая едвам го крепят на последните концерти и изглежда много зле. В рода му е имало много хора със сърдечни заболявания. Майка му умира от сърце на същата възраст, на която и той. Има предразположение към някои видове болести. След аутопсията казват, че всичките му вътрешности и органи са били като на 80-годишен старец. Между другото чакаме да чуем точната диагноза. Баща му е подписал договор, че 50 г. след смъртта на Елвис ще бъде отворена аутопсията да се съобщи на света от какво точно е починал Краля, така че остават буквално 3 години и ще разберем.

- Карате ли все още розовия кадилак, който е копие на колата на Елвис? 

- Да, пазя си го. Много му се радват всички, той завършва имиджа ми. Буквално съм си затворил кръга с него, голяма ми е гордост. Винаги съм мечтал да го имам и си го поддържам. Миналата година му направих чисто нова тапицерия. Сега е голяма кукличка. Наемат го, снимат клипове, реклами с него, за сватби го използват.

- След турнето какво следва за вас?

- С моя екип имаме идея да възкресяваме стари български хитове, които заслужават нов живот. Ще направим песен на един мой любим изпълнител – Борис Гуджунов. Тя ще бъде с послание, носи си го още с името. Може би ще се занимавам в близко бъдеще с възкресяване на велики български парчета и да станат достояние на младото поколение. Съответно ще ги вкарам в репертоара си по-нататък, за следващи турнета. 

Отделно си правя и авторски парчета. Миналата година Любо Киров ми продуцира едно парче и имаше добър успех. Казва се „Най-сладките неща“. А преди месец, буквално сборна формация, издадохме едно лятно парче - „Съни Бийч“. Стана много симпатично. С него правим малко реклама на любимия ни курорт, в който вече над 20 г. си караме летата и се изявяваме. Клипът е сниман на любимите ни дестинации по Слънчака. Не спираме да работим. Надяваме се хората да оценяват и това да достига до тях и да се радват. В края на краищата аз съм просто един шоумен, който прави всичко възможно за доброто настроение на хората.

- Какво пожелавате на читателите на „Телеграф“?

- Пожелавам им да са здрави, малко по-спокойни и да бъдат добри с околните. Да се отнасят с другите така, както биха искали да се отнасят със самите тях. Забелязвам една злоба, завист, неприятно отношение, изнервеност. Искам да бъдат по-щастливи и да правят добро. От моя скромен опит мога да кажа, че човек е много по-щастлив, когато прави останалите щастливи, отколкото да очаква някой него да го прави щастлив.

Това е той:

Роден е във Велико Търново на 18 август 1971 г.

Родителите запалили любовта му към Елвис Пресли

Звездата му изгрява през 1991 г. в елитното вариететно шоу „Долче вита“, ръководено от Еди Казасян

Със съпругата му Мариела имат дъщеря на име Виктория