0

- Дичо, на 1 декември имате рожден ден, а на 30 ноември ще направите голям концерт „Една велика вечер с Дичо“. 50 години лични, колко на сцена?

- Е, тия работи са като при дамите… не се казва (смее се). Знае се, че аз съм вече на половин век, обаче колко години си на сцена си е тайна. Между другото истината е, че аз като се замисля, цял живот съм на сцена. Нашите са ме записали на пиано, когато съм бил на четири години и половина, а вече седемгодишен от читалището ме пращаха по читалищата в другите градове да свиря на пиано. 

- Помните ли кога започнахте да пеете и как изобщо се зароди тази любов към сцената?

- В пети клас. Учителката ми по пеене от 138-о училище по онова време г-жа Бакърджиева направи 20 момичета хор. Тя много ми се кефеше, защото аз си правех песни с китарката с още двама мои съученици и така започнахме с тези 20 момичета и ние тримата с китарките, да свирим и пеем моите песни по зала „Универсиада“ и по други такива големи зали. Бил съм 5-6 клас, говорим за 1984 година, та може да кажем, че оттогава съм на сцена.

- Като ви слушаме, май никога пред вас не е стояла дилемата дали да се занимавате с музика или с нещо друго в живота?

- Татко на 4 години ми купува пиано без те самите да имат нещо общо с музиката. Баща ми е художник, майка ми икономистка, а и никой в родата не е музикант. Майка ми обаче ми е казвала, че аз още когато съм бил на година и два, три месеца, съм си пял. Почнал съм да седя до радиото и да си пея всяка песен. 12 години съм ходил на уроци по пиано и китара. Все на сцена си ми е била работата.

- А през годините вие самият не сте ли искали да се занимавате и с нещо друго, различно от музиката и сцената?

- Исках на няколко пъти да се занимавам с археология и всичко, свързано с историята. Мислех си да запиша да уча. Много съм запален по история, малко съм фанатик. Много се кефя на българската история и на целия ни велик народ. Но накрая записах една година висше музика, но не ми беше интересно и тогава направих Д2. Завърших си солфежа, защото това е важно за всеки музикант.

- Казахте Д2. Вие сте имали 7 групи и сега вече сте самостоятелен изпълнител.

- Да и съм работил с всяка от тях във времето по 2, 3, 5-8 години. Сега вече като Дичо си работя върху моето име. С тези музиканти, с които свиря в момента, съм от 11 години - с Алекс барабанист и с Чери  китариста. Те бяха малки момчета, на по 22 години, а сега са вече машини музиканти. С доста музиканти съм работил през годините и мога да кажа, че съм работил с най-добрите.

- Със сигурност всеки период и всяка група ви е дала по нещо и като музикант, и като човек, но кои са били най-лудите години на Дичо?

- С всичките музиканти, с които съм бил във времето, се сприятелихме и съм изживял много неща във времето и с много различни хора, но се сприятелявам винаги и сме във вихъра си. Всяка година ми е била весела, с всичките музиканти, с които съм бил и ми е било толкова готино. Нали знаете… докато правиш музика, всичко е велико. Там няма време за завист или нещо да се карате. 9 години с Rag Dolls живеехме заедно дали в апартамент или във вили, винаги заедно. Между 1993 и 2004, когато въобще не се прибирах. Това може би са най-щурите години. С Д2 имахме огромна вила във Варна и пак си прекарвахме супер. Аз и сега по 6 месеца съм си на каравана на морето. Обичам там да си живея. 

- Може ли да се каже, че морето ви е муза?

- Ами аз през последните 36-37 години повече съм живял на морето, отколкото в София. Даже много хора си мислят, че съм варненец. Имам много приятели оттам. Ако китарата е до мен сутрин е много готино. Парчетата със Спенс, с Оги 23 и други сме ги правили на Градина, на Смокиня. Тогава се подхлъзнах и по караваните. 2018-а си взех каравана и там си творя. Последната песен, която направих - „И след съня“, също е направена и завършена на Градина. Така че да… определено морето е муза за създаване на готина музика.

- Да се върнем към големия ви юбилеен концерт на 30 ноември на „Пиротска“ 5. Ще имате ли гост-изпълнители?

- Да. Започвам с дамите. Гери Николаева, оперната ни прима, имаме обща песен -  „Спомен“, и ще я изпълним. С Поли Генова имаме също песен, която направихме заедно преди 8-10 години, когато живеехме заедно в музикалната академия. 3 месеца бяхме заедно и направихме 2 страхотни песни по нейни текстове и моя музика. Другите ми специални гостенки са Лора Караджова и Теди Кацарова. От мъжката част имам песен с „Акага“ и Краси ще дойде да пеем. С Тома ще изпълним нашата песен „Герои“. От хип-хопа ще дойдат и сме направили много яки парчета със Спенс, 100 Кила, Лео, Део и Играта, с Оги 23, „Ъпсурд“. 

- Като слушам всички тези имена, ще бъде голям празник и за вас и за всички ваши фенове, които ще присъстват. Билети откъде могат да бъдат закупени?

- Ще имам и беквокал - Петя Георгиева. Бих го нарекъл музикален парад с около 13 гости и ще мине всичко на един дъх, защото ще е много разнообразно и готино. Билети могат да бъдат закупени онлайн, както и на място.

- Половинката ви и двете ви дъщери ще бъдат ли до вас в тази емоционален и специален ден?

- Баби, дядовци, всички. Казал съм, който иска, да заповяда. Аз вече не каня никого (смее се).

- Малките показват ли вече да са наследили твоя талант и има ли шанс да тръгнат по твоя път?

- Голямата – Ариел, изобщо няма таланта на тате, обаче е много музикална в друг аспект - много добре танцува. Тя е гимнастичка вече 5 години и сега е вече в ансамбъл професионалист, картотекирана е. Малката Тина е артист. Пее всичко, рецитира. Ще й помагам, ако иска, но няма да ги бутам децата и да ги притеснявам. Каквото те искат. Пък и не е много хубаво цял живот да ги сравняват с моята професия, знаеш как е. Ако малката излезе някакъв уникален талант и е в пъти над мене, аз ще съм най-щастливият.

ТОВА Е ТОЙ:

*Роден е през 1973 г. в София

*Първата група на Дичо се нарича „Атака“ Следват формациите „Селект“ и „ЕС“, но като фронтмен постига успехи с  Rag Dolls 

*През 1999 г. Димитър Кърнев (китара) и Дичо Христов (вокал) създават групата D2. Другите членове на групата са Красимир Тодоров Пъков, Александър Обретенов, Явор Александров и Десислав Семерджиев 

*През 2005 г. Дичо решава да напусне групата и да започне солова кариера, която развива успешно и до днес 

*На 13 март 2006 г. влиза във ВИП къщата на „Биг брадър“ като участник в първия сезон на Vip Brother. Дичо прекарва 29 дни в шоуто и завършва на трето място

*Баща на две дъщери - Ариел и Тина

*Щастливо обвързан с половинката си Карина

Със семейството си

 Със семейството си
личен архив

Първо е свирил на пиано, а после на китара.

 Първо е свирил на пиано, а после на китара.
личен архив

На 1 годинка започва да пее за първи път.

 На 1 годинка започва да пее за първи път.
личен архив

Обича лятото и морето.

 Обича лятото и морето.
личен архив

личен архив