0

В еднага след концерт в Карнеги хол в Ню Йорк белгийският виртуозен пианист Даниел Верстапен пристига в Пловдив и Габрово, за да изнесе два концерта през юни. Даниел подготвя голяма изненада за България, като освен своя репертоар ще представи уникална програма заедно с Любо Киров, Нина Николина и Калин Вельов.

Белгийският пианист от световноизвестната фамилия Верстапен (братовчед е на Макс Верстапен) доби световна популярност, след като изгори пианото си сред ледове и така демонстрира своя глас против глобалното затопляне.

- Как започна вашето музикално пътешествие?

- Започнах да свиря на пиано още като 5-годишен. Пианото е моята сродна душа. Може би затова нарекох една от най-известните си композиции на него - Soulmate. Пианото винаги е бил моят инструмент, този, в който мога да изразявам емоциите си. Имам магистърска степен по класическа музика в един от най-престижните университети в Европа - консерваторията Lemmensinstituut в Льовен, Белгия. Но освен изучаването на техниката и нотите започнах да импровизирам от много ранна възраст. Така се стигна и до създаването на моята собствена композиция From The Heart, след която последваха и други. Аз все още обичам да свиря класически пиеси на Рахманинов, Чайковски или Вивалди, но през годините създадох свой собствен стил, който изразява това, което чувствам. Това искам да постигна в моите изпълнения на живо, да докосна публиката със собствената си музика, която идва от сърцето ми, да ги докосна дълбоко в душата им. Съчетавайки класическия с модерния свят, в който живеем, искам да достигна и вдъхновя младите хора и младите музиканти. Надявам се, че го правя и сега, по време на световното ми турне, наречено „Мост между култури“.

- И друг път сте били в страната ни. Какво харесвате най-много тук?

- Аз съм истински любител на природата, така че наистина съм притеглен и влюбен в красотата на България. Големите планини, уникалните ви поля със слънчогледи, които в Белгия почти никъде не можеш да видиш и, разбира се, морето. Ах, морето! То е необятен източник на вдъхновение. Сред природата получавам най-силния си стимул за създаване на музика. Новият ми сингъл "Райна", който сътворихме заедно с Нина Николина, е вдъхновен от природата в България и една легенда за Райна Княгиня. С магичния глас на Нина всичко се получава космическо. Тя ми разказа и някои от българските легенди, които са наистина вълшебни.

- Във вашите концерти под названието „Мост между култури“ оригинално пресъздавате част от националната музика на съответната страна. Кои наши звезди сте поканили да бъдат на сцената?

- Първо искам да кажа, че съм много развълнуван от това, че България е част от световното ми турне и че концертите ще се случат в два града, пропити от история: Пловдив и Габрово. За мен е чест да работя с едни от най-големите имена на българската поп музика и фолклор: Нина Николина, Любо Киров, "Магическите гласове на България", Калин Вельов и Дамян Йорданов, който свири фантастично на кавал. Също така участие в концерта в Пловдив ще вземат и "Народен хор" при НУМТИ "Добри Петков" - с диригент Явор Тасков. Две от моите композиции ще направим с хореография и гимнастички от СКХГ "Тракия" - с треньор Ирина Чернева, което може би не трябваше да казвам сега, защото ще е изненада за публиката.

- Как преминават репетициите? Трудно ли е, когато се провеждат дистанционно?

- Винаги е предизвикателство, когато трябва да се правят репетиции при задгранични проекти, колаборации и изпълнения. Аз съм свикнал на това и сега работехме дистанционно и с българските колеги. Хубавото е, че наскоро бях в България по покана на страхотните ви български медии, така че освен онлайн имахме и няколко репетиции на живо, с всички. Минаха невероятно, така че очаквам с нетърпение концертите през юни в Пловдив и Габрово.

- Не за пръв път обръщате поглед към българския фолклор. Какво ви пленява в него?

- Много харесвам богатството на фолклора ви. Безмерно интересна антична култура имате. Опиянявам се от многото различни инструменти като гайда, кавал, тамбура, тъпан... Това, което ме очарова, е сложността на ритмите в сравнение със западната музика. Затова помолих и кавалджията Дамян Йорданов, който е един млад талант, да създаде мелодия за кавал за новата ми песен "Райна".

Всичко сякаш се отключи, когато бях специален гост на концерт на "Мистерия на българските гласове" в Белгия. Повярвайте ми, тогава очите ми се насълзиха. Фолклорът ви наистина ме докосва и буквално като ток минава през тялото ми. Онзи концерт беше моментът, в който се гмурнах в тази прекрасна култура, която имате и с която трябва да се гордеете. Но със сигурност не само аз като чужденец ценя фолклора ви. Ето пример: преди дни гледах документалния филм на Лейди Гага GAGA - Five Foot Two, който се върти по големите телевизии. Не е тайна, че филмът започва със страхотната българска фолклорна песен "Кавал свири"! Светът ви познава и признава с вашия фолклор.