0

С ветовноизвестният тенор Пласидо Доминго си е контузил дясното рамо и затова няма да дойде да дирижира на 15 септември, обявиха от Софийската опера.

82-годишната легенда трябваше да открие новия сезон с „Травиата“, постановка на акад. Пламен Карталов отпреди 40 г.

Сухожилия

Това щеше да е и неговият дебют у нас с диригентската палка, но за съжаление се отлага заради силните болки в сухожилията на дясното му рамо. От операта се надяват евентуално през ноември да се състои това историческо събитие, затова засега не са го отменили окончателно. Интересът към него е много голям и билетите се разпродадоха с очаквано бързи темпове.

На 11 септември Доминго трябваше да пее и в „Арена София“, но в края на август организаторите отложиха концерта за 30 март 2024 г. Като аргумент бяха посочени „непредвидени технически причини от страна на организатора на балканското турне за Албания, България и Турция“. Българският мениджър Георги Радев уточни пред „Телеграф“, че не само родният рецитал, а цялото турне на Балканите се мести за пролетта.

Изненада

Празникът в операта на 15 септември щеше да е троен – Доминго празнува 50 г. от дебюта си като диригент в Испания, Карталов чества 40 г. от създаването на своята версия на „Травиата“, а самият режисьор същия ден има и 75-годишен юбилей. В момента той е на Верди симпозиум в Италия и се връща у нас ден преди празника си. Затова в момента колегите му от операта обмислят как да го изненадат след объркването на плановете това да стане в края на представлението с Доминго.

Най-вероятно ще се направи сборен концерт от любими изпълнители, с които той е работил през годините, а със сигурност ще има букет цветя и почерпка, издадоха от оперната трупа. На 16-и Пламен Карталов пътува за Северна Македония за откриването на сезона в Националната опера и балет в Скопие, с неговата постановка на „Лидия от Македония“ от Ристо Аврамовски.