3

„Много е странен проектът за паметник на Ламбо, това просто не е той“ - така племенницата на големия актьор, режисьорът Росица Обрешкова, коментира пред „Телеграф“, след като видя идеята на Вежди Рашидов.

Тя поначало е против да му бъде правен паметник, защото смята, че в съвременния 21 век може да се потърсят много други пътища за споделяне на паметта. „Виждате ли Ламбо да изглежда като Ленин в музея на социалистическото изкуство“, пита Обрешкова.

Стефан Данаилов с племенницата си Росица Обрешкова

 Стефан Данаилов с племенницата си Росица Обрешкова

Страшни очи

Тя е видяла проекта на Вежди Рашидов в тв репортаж и признава, че е афектирана и не е спала цяла нощ след показаното. „Толкова ли страшен, намръщен и груб беше Стефан Данаилов? Или искате да има “страшни очи”? Та това лице все още е способно да влюбва от екрана, все още вълнува в черно-бели блянове. Лице без възраст, лице с историята на няколко поколения. А градината на Ламбо искахме да направим такава, в която той би приседнал, би запалил цигара. Защото, ако не знаете, той обожаваше цветя!“, коментира Роси.

Знак

„Стефан много обичаше Вежди, но паметта за него принадлежи на всички българи. Толкова много хора го носят в сърцето си! Затова смятам, че не е честно да разделяш хората в паметта за него, защото той винаги е бил обединител - и на хора, и на партии. Трудно е да бъде уловено лицето, което хората познават, от детството до мъдра старост. Ламбо беше най-големият естет, подреждаше всяка чашка в дома си, всяка мебел, всяка вещ“, каза още Обрешкова.

Първоначалната идея е паметникът да бъде поставен пред Народния театър, но експертно-художественият съвет към Столична община смята, че там е твърде претрупано и предлага да бъде в „Градина проф. Стефан Данаилов“, която се намира в близост до дома му в столичния квартал „Лозенец“. „Миналата седмица открихме площад на Филип Трифонов с една много елегантна пейка. Защо и за Ламбо да не направим едно такова място, където да се събираме за рождения му ден, да си го спомняме край един елегантен паметен знак за него?“, пита Роси Обрешкова.