0

У частието на легендарния диджей Армин Ван Бюрен във фестивал в Пловдив е било истинско изпитание за нервите на жителите на квартал „Христо Ботев“. Цяла нощ на телефон 112 са валяли сигнали за силнна музика, която някои от тях нарекоха „наркоманска“, пише Plovdiv24.bg.

Михаела Лазарова твърди, че две вечери кварталът е бил подложен на голям терор заради концертите.

“Музиката беше с високи децибели, първата вечер продължи до 3 часа през нощта. Много пъти подавахме сигнал на тел. 112. Казаха ни, че имало разрешение за удължаване на мероприятието от общината. За втората вечер дори имало разрешение то да бъде безсрочно. Това е незаконно, мероприятие на открито без конкретен час. Наркоманска музика, викаха отвратително, тресяха се прозорците. Имам познати, които живеят до Младежкия хълм и до паметника на Альоша, дори до там се е чувало. От тел. 112 ни казаха, че има стотици обаждания от граждани, които са били натоварени и притеснени.

Когато помолихме представители на полицията на място да направят нещо, за да се намали музиката, тъй като там имаше засилено полицейско присъствие, те ни отговориха, че не могат да направят нищо, не могат да превишат правомощията си. Имало разрешение от общината и това е. Дори още повече, имаше и фойерверки след 3 часа. Как така общината върви срещу собствените си наредби, според които музика на открито е разрешена до 22 часа? В сайта на РЗИ пък пише, че шумът е вреден. Чувствам се като бита и от шума и от това, че не можахме да спим. Следващата седмица пак няма да спим, защото ще е същото. Тогава пък ще се проведе Hills of Rock 2022. Оказва се, че ние нямаме никакви права и претенции. Няма контролен орган, който да дойде и да измери шума и да прецени как той се отразява върху нервната система на човек”, коментира тя.

А почитателите на холандската музикална звезда са платили от 80 до 120 лева, за да видят на живо своят любимец.

От Общинския инспекторат в Пловдив обясниха, че при тях не е постъпил нито един сигнал за дните петък и събота. От там поясниха, че има общинска наредба, която трябва да се спазва. Постфактум не може да се направи нищо, поясни Стоянка Караджова.