0

У ченици на НУИИ "Илия Петров" илюстрираха романа "Под игото" по идея на актьора Руси Чанев, а картините им са събрани в изложба в галерия „Дебют“.
„Това е опит да се подбудят съвременните деца към четенето на  „Под игото“ с издаването му в съкратена и в леко преработена форма, илюстрирано от техни връстници“, споделя големият български актьор.

Участници 

Изложбата може да бъде разгледана до 7 октомври. Възпитаниците на националното училище за изящни изкуства са работили две години по темата под ръководството на преподавателката си Александра Димитрова. Експозицията е резултат от различни гледни точки и е любопитна с това, че разчупва леко клишираната ни представа за образите в това знаково произведение. В изложбата участват работи на Александрина Котева, Теодора Илиева, Гергина Евлогиева, Рая Илкова, Лилиян Владимирова, София Сокерова, Борислава Миланова, Рая Илиева, Янтар Атанасов, Лилиан Кордова, Рада Скумова, Мария Бабкин, Денис Петров, Владислав Кръстев, Християна Костова, Радост Жечева.

Подготовка 

В анонса си към българчетата по света актьорът Руси Чанев пише: В предлаганата адаптация запознавам малките читатели с главната фабулна линия на романа като подготовка за четене на оригиналния текст. Опростявам фабулата, а това, което е запазено, е разправяно чрез словесния израз на самия Вазов, като забравени вече думи и понятия са заместени с по-познати за съвременните деца, съхранявайки образността и мислите на писателя. Там, където се е наложило да се добави нещо, съм се старал да се доближа до стила на оригиналните пасажи, използвайки единствено авторовия маниер, така че да се получи едно неразривно цяло, в което да не се чувстват някакви стилистични скокове. Надявам се, че и възрастният читател в лицето на родителите да намери удоволствие в това четиво, като си припомня или види в нова светлина „Под игото“.