0

М узиката на големия български композитор Кирил Икономов звучи на всички континенти по света, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Повод за това е най-известната му песен „Честит рожден ден“, която на 10 май звуча и за неговия личен празник. „Отбелязахме го в семейна обстановка, както винаги. Мая се беше погрижила за кухнята. Заедно с децата ми изпяха „Честит рожден ден“, после и други песни, направо като концерт си стана“, сподели маестрото. Той е изненадал половинката си с желанието за подарък – колело. „Още не съм му го взела, тъй като проучвам моделите в момента, а изборът е голям“, добави Мая Нешкова.

Училище любимо

Авторът признава, че всяка нощ го будят по телефона с произведението му. „Звънят от къде ли не по света, че някъде са пуснали „Рожден ден“, или че го пеят на някого. Става ми много приятно. Някой път даже не ме наричат Маестро Икономов, а Господин Рожден ден. Щастлив съм и че във всеки учебник по музика има по една моя песен, а всеки 15 септември децата влизат в клас с „Училище любимо“, споделя Кирил, за когото празниците продължават, тъй като на следващия ден имаше и имен ден.

Преди повече от десетина години той написа песен и по този повод. „Поетът Лозан Такев е виновен за песента „Имен ден“. Той ме питаше защо не искам да напиша хит и за именяците. Пошегувах се, като му казах, че така вече няма да излезем от домовете на хората. Но той ми даде много хубав текст и песента се получи. Не съм поправил думичка в него, което рядко се случва. Записът стана много бързо, дори си направихме купон в студиото. А мажоретките на Ботевград придадоха допълнителна празничност във видеото“, добави композиторът.

Юбилей

Кирил Икономов е един от най-широкомащабните ни автори и твори с еднакво голям успех във всички жанрове – поп музика, мюзикъли, опери и оперети. Затова за юбилея си догодина е планирал три различни мегаконцерта – нови песни и златните хитове на Мая Нешкова, композициите, които е написал за другите изпълнители като Йорданка Христова, Веселин Маринов, дует „Ритон“, Роси Кирилова, Валентин Велчев, Петя Буюклиева, Панайот Панайотов, Искра Радева и други.

Черешката на тортата ще бъде симфоничният му концерт, какъвто никой друг не е правил в такъв мащаб, с над 200 участници – двойния състав на филхармонията, хоровата капела „Светослав Обретенов“, оркестър и вокална група и Мая Нешкова. „През лятото Мая се включва в турнето „Обич и песен“ със своите колежки, а от есента започваме самостоятелен активен концертен живот. Искам да обиколим повече кътчета из България. Децата са с нас на сцената, голяма подкрепа си оказваме взаимно. Мога да кажа, че с годините ставам все по-прецизен и взискателен към творчеството си, защото публиката заслужава най-високото ниво и качество“, казва още майсторът на хитовете.

Не иска да е министър

Два пъти Кирил Икономов е отказвал да стане депутат и два пъти е имал предложение за министър на културата. Отхвърлил ги е не от каприз. „Бих се справил много добре, но не ми е там мястото. Роден съм да пиша музика и да бъда на сцената. А и как да седна на стола, на който са седели такива личности като Людмила Живкова и Георги Йорданов... Затова и културата ни днес е на това дередже. Ценностите се подмениха. Мъчно ми е за големите звезди, някои от които вече си отидоха обидени и омерзени“, казва композиторът. Той признава, че целият му живот е по ноти и всяка една от нотите му е на сърцето. „Без нито една не мога“, категоричен е той.