0

О ркестърът на двореца Шьонбрун във Виена нарече най-новата си творба „Шопска салата“.

Тя звучи премиерно на турнето им у нас това лято. Композицията е дело на диригента на оркестъра Гуидо Манкузи. В нея влиянието на музиката на Щраус се съчетава с елементи от българския фолклор. Емоцията от изпълнението се подсилва и от цветовете на трибагреника, които озаряват сцената. „Шопска салата“ е кулминацията в концерта, след който следва задължителният финал - „Радецки марш” на Щраус-баща.

Сирене

„Маестро Маркузи е идвал няколко пъти в България през годините, има си български приятели и отдавна е работил по това произведение. Сега за това турне успя да го финализира и да го представи“, разказа пред „Телеграф“ мениджърът на оркестъра на Шонбрун Георги Радев. Той добави, че във всяка страна, в която гостува филхармонията, гледа да изрази себе си чрез специално произведение, чрез което да покаже своето виждане за даденото място. „Много силно впечатление му е направила шопската салата още при първото му гостуване. Каза, че така, както са миксирани зеленчуците със сиренето в салатата, така вижда и българите – експресивни и добродушни домакини. Това го е провокирало да напише това произведение“, сподели още Радев.

Царевец

Българският организатор е планирал да покаже на гостите от Австрия забележителностите около Велико Търново. Но тъй като билетите за концерта им на Царевец свършили, а интересът не стихвал, затова направил още един рецитал в деня на пристигането им. „Чак на третия ден имаха свободна вечер и успяха да видят спектакъла „Звук и светлина“ на Царевец. За Варна, както и София миналата вечер, нямахме и 5 минути свободни за обиколка“, добави Георги Радев. Той сподели и първите впечатления на публиката, чула и видяла на концертите изпълнението на „Шопска салата“: „С голяма усмивка я приемат. Тя си е подарък за българската публика и много я аплодират. Маестрото е много експресивен човек и знае как да печели хората, затова им разказва историята, преди оркестърът да засвири произведението му. А вечер след концерт задължително си иска българска кухня“.

Пловдивчанка е концертмайстор

Турнето на оркестъра на двореца Шьонбрун ще завърши през 2025 г., когато ще бъдат отбелязани 25 години от създаването му. Двама солисти и допълнително светлинно шоу представят програмата „Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra”, която е специално направена за българската публика. Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена, е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Диригент е Гуидо Манкузи, потомък на известна музикална фамилия, а концертмайстор на интернационалния състав на оркестъра е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио.