0

П о случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, билетите за всички представления в Народния театър „Иван Вазов“, програмирани до края на театралния сезон, ще се продават на цена 10 лева.

Това ще се случи в рамките на 3 дни – 21, 22 и 23 май, обявиха от трупата.

Представления 

Кампанията не включва гостуващи представления и важи само за касите на Народния театър. Билетите, които се продават онлайн, ще бъдат на редовна цена.

Сред представленията, които зрителите могат да гледат на намалената цена, са последните премиери на трупата, включително и „Венецианският търговец“ на Явор Гърдев и „Хага“ на Галин Стоев. Програмата за месец юни също е излязла, а проверка на „Телеграф“ показа, че билети все още има за повечето от представленията.

Премиера 

Вчера в Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на спектакъла „Куклен дом, Втора част“ от американския драматург Лукас Нейт с режисьор Ясен Пеянков. Премиерата ще бъде на 1 и 2 октомври на Камерна сцена. Участват актьорите Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Бойка Велкова и Радина Боршош.

Сценограф на представлението е Кънчо Касабов, костюмограф – Йордан Михалев, композитор – Теодосий Спасов. Драматург на постановката е Анелия Янева. Лукас Нейт е американски драматург, носител на наградата „Оби“ за изключителни постижения в областта на драматургията.

Неговата пиеса „Куклен дом, Втора част“ е своеобразно продължение на едноименната пиеса на Хенрик Ибсен. Тя започва с почукване на вратата – същата тази врата, която Нора е затръшнала след себе си в края на пиесата на Ибсен. Изминали са петнадесет години, откакто тя е напуснала съпруга и децата си. През това време е спечелила успех, слава и пари като писателка феминистка.

Този успех обаче е довел до неочаквани последствия. Сега тя се завръща, за да получи развод от Торвалд. Но цената на този развод ще бъде крахът – житейски, професионален и обществен – на единия от двамата.