0

П о повод 85 години от рождението на Милчо Левиев в Пловдив кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името на маестрото, съобщиха от общината. През есента пък е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”.

Събития

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова-Коева посрещнаха известната поп и джаз изпълнителка и съпруга на Милчо Левиев - Вики Алмазиду. Поводът за визитата й бе обсъждането на редица от събития в чест на 85-годишнината на непрежалимия Маестро. „По случай 85-годишнината на Милчо Левиев през м.г. започнаха поредица от събития, чието продължение е предстоящият концерт с филмова музика на Милчо Левиев "Отклонение" през октомври в Пловдив. Началото на честванията беше поставено със "Соната 57" – посмъртния албум на музиканта. Продължават концертите от „Камерна сцена Пловдив“, които са част от Културния календар на града. Община Пловдив се отнася с изключително уважение към Милчо, неговата памет и дейността на сдружението“, отбеляза Пламен Панов.

Паметник

Сдружение „Милчо Левиев“, чийто председател е Вики Алмазиду, и община Пловдив ще организират ежегоден конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант, който ще бъде избиран от изключително престижно жури. Подобна инициатива има вече в Солун. „Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му освен популяризиране на творчеството му втората голяма цел, която сдружението си постави, е работата с младите хора“, подчерта Вики Алмазиду. Алеята се планира да бъде на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, а идеята е вдъхновена от Георги Стаменов. Мисли се и за отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев, като по идея той ще е седнал, свирещ на пиано. Монументът ще е в естествени размери