0

А ктьорът и любимец на публиката в тазгодишното издание на формата „Като две капки вода“ Дарин Ангелов изненада с песен, посветена на легендата на оперетния театър у нас Мими Балканска.

Текстът е стихотворението на Никола Вапцаров "На залязващата", което е посветено на най-голямата звезда на Оперетата.

Памет

Парчето е част от музикалната колекция „Пеещи артисти“ и излезе на 23 юли, деня, в който се навършват 120 години от рождението на Балканска и отбелязваме и 80 години от разстрела на поета Никола Вапцаров. Музиката и аранжиментът на песента са на Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки.

"За мен е истинска привилегия, че мога да изпълня тази песен и са се доверили на мен като артист да се включа в общата идея - сподели пред "Телеграф" Дарин Ангелов.

И допълни: - Един ден Игор Марковски ми се обади и ми каза, че трябва да се видим. Буквално след 30 минути вече пиехме кафе. Разказа ми историята на стихотворението. То не е разпечатано никъде, ние го видяхме в неговите ръкописи, в тетрадките му. Сподели ми Игор, че Краси Гюлмезов и Светльо Лобошки са написали музиката по него и двамата са били съгласни аз да съм вокалът. Как да откажеш на такива имена?! А още повече че много бързо съзрях и усетих идеята на проекта, което е много важно за нас, артистите - да пазим българското и паметта".

История

Историята на стихотворението „На залязващата“ датира от времето, когато младият курсант Вапцаров познава Мими Балканска от нейните гастроли във Варна, подарява й цветя, а не след дълго написва и въпросните стихове, посветени на талантливата певица.

Стихотворението е в архива на поета, лист 12, написано е с черно мастило и от двете страни.

Заглавието е "На залязващата", датирано е 28.05.1930 г., Русе, като "Русе" е подчертано с три линии от автора. А историята му достига до нас от Людмила Чешмеджиева, друга звезда от Оперетата, която е била близка приятелка на Мими в последните години от живота на великата легенда.